Horizont 2020. je novi program Europske unije za istraživanja i inovacije i ujedno je najveći sustav financiranja za ove svrhe u svijetu. Program nudi oko 80 milijardi eura bespovratnih donacija organizacijama iz svih sektora (akademskom sektoru, državnim organizacijama, gospodarstvu, srednjim i malim poduzećima, udrugama, nevladinim organizacijama itd.) da se intenzivnije fokusiraju na inovacije i znanstveno-istraživačke aktivnosti bliske tržištu.

Posebna pozornost je posvećena područjima s manje razvijenom znanstvenom infrastrukturom i malim i srednjim poduzećima za koje je namjenjeno oko 20% ukupnih sredstava. Horizont 2020. je u tijeku i otvoren je za svakog i značajno su smanjene administrativne procedure kako bi se unaprijedio kvalitet rezultata, informacija je iz Ministarstva gospodarstva u Vladi Hercegbosanske županije.

Spomenuti program uz rečeno, među ostalim, obuhvaća i zdravlje, demografske promjene kvalitet života te sigurnost hrane, održivu poljoprivredu i šumarstvo, istraživanje mora, pomorja, unutarnjih voda i biokemiju kao i klimatsku aktivnost, okoliš, učinkovitost resursa i sirovine.

Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu kao i jačanju globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

O programu na Hrvatskom jeziku može se naći više informacija: https://ncp.ba/horizon-2020/.

Službeni link programa je: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/