Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije organiziralo je u petak 20. lipnja 2014. godine u kongresnoj dvorani Hotela Park Livno regionalni okrugli stol u sklopu projekta  ”Održivo planiranje kamenih agregata u jugoistočnoj Europi”, akronima SNAP-SEE, sufinanciranog putem Transnacionalnog programa suradnje za jugoistočnu Europu.

Na dvogodišnjem projektu u vrijednosti od oko 1,7 milijuna eura sudjeluje 27 partnera iz 13 zemalja jugoistočne Europe i Turske. Sveučilište Montanuniversität Leoben iz Austrije vodeći je partner.

Vrijednost projekta na strani Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije iznosi 70.000 eura.

Stručnjaci Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba i Rudarsko-geološkog fakulteta sveučilišta u Beogradu prezentirali su teme: Životni ciklus agregata, Osiguranje održive mješovite opskrbe kamenim agregatima i recikliranje, Politika Europske unije o zelenim javnim nabavkama i kriteriji provedbe, te Smjernice za planiranje kamenih agregata na državnoj/regionalnoj razini.

Nakon predavanja predstavljeni su i rezultati s prvog okruglog stola te se raspravljalo o razinama i odgovornostima državne uprave glede planiranja kamenih  agregata, potrebi izrade županijske strategije upravljanja mineralnim sirovinama i kamenim agregatima, interaktivnoj karti mineralnih sirovina i kamenih agregata Hercegbosanske županije u obliku geo-informacijskog sustava (GIS), te studiji geološke potencijalnosti kamenih agregata Hercegbosanske županije.

Također, raspravljalo se i o složenoj postojećoj legislativi i regulativi vezanoj uz sektor kamenih agregata, obavljanju inspekcije, nelojalnoj konkurenciji (nepoštenom tržišnom natjecanju) kao i o nepostojanju strategije upravljanja kamenim agregatima na županijskoj i federalnoj razini koja bi, između ostalog, poslužila i za osmišljavanje različitih projekata koji bi se u budućnosti prijavljivali na fondove Europske unije.

Ovaj okrugli stol okupio je predstavnike Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, županijskih ministarstava, općina Hercegbosanske županije, poduzeća koji se bave eksploatacijom kamenih agregata, građevinskih poduzeća te predstavnike Razvojne agencije županije Zapadnohercegovačke (HERAG).

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: ”Ova objava za medije projekta SNAP-SEE odražava isključivo gledište autora te Upravljačko tijelo Transnacionalnog programa suradnje za Jugoistočnu Europu nije odgovorno za bilo kakvu uporabu informacija sadržanih u istoj. ©SNAP-SEE project 2013”.