Na današnjoj konferenciji održanoj u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljen je projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“ čime je obilježen početak provođenja međudržavnog europskog projekta u oblasti turizma.

„Kulturna ruta bećarca i gange“ projekt je u kojem uz Grad Pleternicu iz Republike Hrvatske, kao vodećeg partnera projekta, sudjeluju i općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica, te Turistička zajednica Grada Pleternice.

Ukupnu vrijednost projekta od 2,35 milijuna eura sufinancira Europska unija u okviru INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora s gotovo 2 milijuna eura, odnosno 85 posto, a ostatak Grad Pleternica i Općina Tomislavgrad. Realizacija projekta predviđena je u  razdoblju od 28 mjeseci.

Općini Tomislavgrad pripada milijun eura i s tim iznosom financirati će svoj dio projekta pod nazivom „Ganga i hajduk Mijat Tomić“. To podrazumijeva uređenje Trga gange i gusala, obnavljanje fasade zgrade Kulturno-informativni centar, izgradnja Muzeja gange i izgradnje 7 km Puta hajdučke družine, te niz drugih aktivnosti.

Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno-turistička atrakcija ovih destinacija, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom koja će joj osigurati održivost, kazala je u svom obraćanju gošća konferencije gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić. Dodala je kako ovaj projekt, osim izgradnje infrastrukturnih objekata, podrazumijeva i provođenje niza drugih aktivnosti a to su, između ostalog, osnivanje ureda za turizam u Gradu Pleternici i Općini Tomislavgrad u kojem će se uposliti Destinacijski menadžeri, umrežavanje, brendiranje i promocija turističkih destinacija, stvaranje promotivnih proizvoda destinacije i osnivanje poljoprivredne zadruge i niz drugih aktivnosti koje će pridonijeti jačanju gospodarstva na ovim područjima.

Načelnik Općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin u svom je obraćanju, između ostaloga, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovaj projekt ostvario najbolji rezultat prilikom njegove kandidature u okviru INTEGRREG IPA programa i time povukao najveću količinu novaca od svih prijavljenih projekata što dokazuje o kako kvalitetnom projektu se radi.

Predstavljanju projekta “Kulturna ruta bećarca i gange” uz domaćina načelnika Općine Tomislavgrad, Ivana Vukadina, nazočili su gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić sa suradnicima, predstavnici Kulturno-informativni centra Tomislavgrada, predstavnici Poduzetničkog centar Pleternica, ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić i Stipan Šarac i brojni drugi gosti.