U organizaciji Šumsko gospodarskog društva Hercegbosanske šume Kupres i Hrvatskog drvnog klastera danas je u Kupresu u hotelu Adria ski svečano otvorena konferencija KUPRES 2019. pod nazivom ”Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini“.

Partner  Konferencije koja ima za cilj  potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor u zemljama Jugoistočne Europe na unaprjeđenje poslovanja kroz dodatnu edukaciju kadrova, razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja i veće korištenje sredstava iz EU fondova je Europska udruga državnih šuma EUSTAFOR sa sjedištem u Bruxellesu zajedno s Gospodarskom komorom FBiH. Programski sadržaji konferencije pored obrazovanja i edukacije uključivat će i pregled najboljih europskih šumarskih praksi, ekoloških i tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, presjek realizacija kapitalnih investicija u sektoru te sve više prisutne teme bolje valorizacije biomase i energetskog drva.

Nakon obraćanja organizatora i direktora ŠGD Hercegbosanske šume, Branka Ivkovića nazočnima se obratio, među ostalim, u ime Vlade Hercegbosanske županije i predsjednik Vlade Ivan Jozić koji je kazao: „Održavanje ovakve sektorske konferencije potvrđuje važnost šuma i šumskih površina na području Hercegbosanske županije i regije. Ulogu šumskog resursa nužno je i dalje naglašavati u budućnosti, ulagati napore u očuvanje i adekvatno upravljanje potencijalima“.

Ovu Konferenciju koja je od velikog značaja ne samo za područje Hercegbosanske županije nego i za područje cijele Jugoistočne Europe svečano je otvorila  predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto. U svome obraćanju, kazala je, kako se ovaj događaj etablira kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i prerade drveta, a Kupres postaje središnje mjesto svih relevantnih sudionika, što potvrđuje i broj sudionika koji je ove godine veći od 200.

„Odgovorno gospodarenje šumama briga je cijelog društva, stoga iznimno značajnim cijenim aktivnosti koje su realizirane u sklopu prijašnjih konferencija i uvjerena sam kako će i ova konferencija opravdati svoje ciljeve, doprinijeti još boljoj komunikaciji među sudionicima i naravno rezultirati kvalitetnim zaključcima“, kazala je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto.

Prvog dana Konferenciji u Kupresu, uz predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjanu Krišto, predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića i ministara u Vladi Hercegbosanske županije, direktora ŠGD Hercegbosanske šume, Branka Ivkovića nazočio je konzul Republike Hrvatske u Livnu, Tomislav Vrdoljak, gradonačelnik i načelnici u Hercegbosanskoj županiji, te veliki interes stručne javnosti, predstavnika državnih poduzeća za upravljanje šumama iz BiH i susjednih zemalja, sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojnih privatnih sektorskih tvrtki, znanstveno-istraživačkog područja, koji su se u velikom broju odazvali konferenciji.