Danas su u zgradi Vlade Hercegbosanske županije predstavnici tvrtke IMRES SMART GREENERGY u nazočnosti predstavnika medija održali prezentaciju realizacije projekte izgradnje reverzibilne elektrane. Tvrtka IMRES SMART GREENERGY, osnovana prošle godine u Livnu, elektranu bi gradila na području livanjske i tomislavgradske općine, a godišnje bi proizvodila 150 GWh električne energije.

Kako je pojasnio Dinko Kraljević jedan od vlasnika tvrtke riječ je elektrani koja bi za proizvodnju električne energije koristila snagu vjetra i vode, a koja nema šetnog djelovanja na okoliš. Projekt bi se realizirao u dvije faze s tim što bi se i prvoj fazi investiralo 82 milijuna eura, a drugoj 400 milijuna eura.Kako tvrtka IMRES SMART GREENERGY u zakonom predviđenom roku nije dobila suglasnost od OV Livna, Vlada je na zadnjoj sjednici usvojila Zaključak prema kojem će Ministarstvo gospodarstva nastaviti sa daljim postupkom u predmetu dodjele koncesije.

Prema riječima pomoćnika ministra za gospodarstvo Mate Šiške ugovor o koncesiji trebao bi biti potpisan u sljedećih mjesec dana tako da će tvrtka nastaviti s realizacijom započetog projekta. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljko Rimac pozdravio je održavanje ovakvih javnih prezentacija i istaknuo da je Vlada Hercegbosanske županije u svom mandatu podržavala realizaciju ovakvih projekta koji od velike važnosti za razvoj ovog područja.

„Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je jedan od segmenata kojem smo davali značaj u mandatu ove vlade. Podržavali smo projekte koji donose razvoj ovom kraju javno i transparentno“- kazao je dr. Rimac.

Prezentaciji tvrtke IMRES SMART GREENERGY nazočio je ministar financija Ante Krajina i pomoćnik načelnika za gospodarstvo općine Tomislavgrad Vinko Galir.