Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom “Misli.Jedi.Štedi“ (Think.Eat.Save). Ove je godine naglasak stavljen na otpad od hrane, a cilj je senzibilizirati javnost, dati smjernice i savjete kako smanjiti otpad od hrane. Naime, svake godine propadne 1,3 milijarde tona hrane što predstavlja trećinu svjetske proizvodnje hrane. Istovremeno, jedna od sedam osoba u svijetu odlazi na počinak gladna, a više od 20 000 djece mlađe od 5 godina dnevno umire od gladi.
Svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš jer koristi 25% cjelokupne naseljive površine Zemlje i 70% ukupne potrošnje pitke vode te uzrokuje 30% emisija stakleničkih plinova i 80% ukupnoga krčenja šuma. Stoga je svjetska proizvodnja hrane jedan od najvećih uzročnika promjena u korištenju zemljišta i gubitka biološke raznolikosti.

Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom i dobro organiziranom kupnjom, čuvanjem i pripremom hrane, doniranjem namirnica dobrotvornim ustanovama i sudjelovanje u sličnim akcijama koje organiziraju i mnoge trgovine u našoj Županiji pomaže se i socijalno najugroženijim skupinama.

Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije, kroz svoje aktivnosti  kao što su uklanjanje divljih deponija, sufinanciranja ekoloških projekata te sudjelovanju u UNDP/GEF projektu KARST – kampanja za jačanje svijesti javnosti te čuvanju bioraznolikosti Livanjskog polja, ukazuje na važnost zaštite okoliša.

Ovim putem želimo potaknuti sve građane naše Županije da razmisle o važnosti zdrave životne sredine te ih pozivati da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja i preuzmu odgovornost za očuvanje planete za buduće naraštaje.