Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnom molitvom koju je izrekao duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić ispred spomen obilježja podignutom u čast i kao trajno sjećanje na sve poginule i umrle pripadnike Brigade kralja Tomislava i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu započelo je obilježavanje dana općine Tomislavgrad.

Dan općine Tomislavgrad obilježava se kao spomen na svečani događaj polaganja kamena temeljca za izgradnju duvanjske spomen-bazilike, koji je položen dana 8. srpnja 1924. godine, a ista je izgrađena godinu dana kasnije prigodom obilježavanja 1000. godišnjice krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava, čije ime s ponosom danas nosi općina.

Vijence su položili i svijeće zapalili brojna izaslanstva i dužnosnici sa svih razina vlasti: izaslanstvo općine Tomislavgrad, predvođeno općinskim načelnikom Ivanom Buntićem, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije kojeg su činili predsjednik Vlade, Ivan Vukadin, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić, veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić i konzul RH u Livnu, Tomislav Vrdoljak, izaslanstvo grada Knina predvođeno gradonačelnikom, Marijom Ćaćićem i predsjednikom Gradskog vijeća Knin, Draganom Miličevićem, izaslanstvo grada Solina predvođeno zamjenikom gradonačelnika, Ivicom Rakušićem, izaslanstvo općine Kupres predvođeno načelnikom, Zdravkom Miočem i izaslanstvo MUP-a Hercegbosanske županije predvođeno ministrom Marijom Lovrićem, komesarom Ilijom Jakićem i načelnikom Jozom Gudeljom.

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i prigodne molitve u kino dvorani Kulturno-informativnog centra održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća Tomislavgrad na kojoj su nazočili i brojni predstavnici federalne i županijske vlasti, predstavnici vjerskih i kulturnih institucija, direktori i ravnatelji javnih ustanova i brojni drugi uzvanici. Okupljenima su se obratili općinski načelnik, Ivan Buntić, veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin.

Na samom kraju svečane sjednice općinskog vijeća dodijeljena su javna priznanja općine Tomislavgrad. Ove godine javna priznanja su dobili: medaljon općine Tomislavgrad, o. Zvonko Martić za iznimna postignuća na području kulture i umjetnosti, kao i drugih područja društvenog života općine Tomislavgrad i titulu počasnog građanina općine Tomislavgrad, Damir Basara za promicanje značaja i ugleda općine Tomislavgrad, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Tomislavgrada i Republike Hrvatske.