Povjerenstvo za izbor sjedišta Zavoda za hranu i veterinarstvo na jučerašnjem sastanku je odlučilo da će sjedište Zavoda i centra za poljoprivredu biti u Livnu na ponuđenom lokalitetu Rapovine Rasadnik. Laboratorij za zarazne bolesti i sigurnost hrane bit će na ponuđenom lokalitetu Vučilov brig u tomislavgradskoj općini, dok će u Kupresu na ponuđenom lokalitetu Poganac biti smješten Centar za reprodukciju, selekciju, identifikaciju i obilježavanje životinja.
Odluka o smještaju sjedišta i odjela Zavoda donesena je jednoglasno na temelju već ranije utvrđenih kriterija. Kako je pojasnio predsjednik Povjerenstva za izbor sjedišta Zavoda za hranu i veterinarstvo mr. sc. Jozo Bagarić sve tri ponude bile su izrazito konkurente zbog čega je Povjerenstvo imalo vrlo težak zadatak.
„Povjerenstvo je završilo svoju zadaću i sad je na Vladi konačna Odluka, ali sudeći po iskazanoj podršci i povjerenju očekujemo da će Vlada potvrditi Odluku Povjerenstva“- kazao je mr.sc. Bagarić.

Odlukom o smještaju sjedišta i odjela Zavoda završena je prva faza realizacije jednog od najvažnijih projekata ove Vlade. Uskoro slijede aktivnosti na formiranju Centra za poljoprivredu čime će biti zaokruženo formiranje svih najvažnijih čimbenika za razvoj poljoprivrede i stočarstva na području Hercegbosanske županije.
Time će i dislocirani studij stočarstva planinskih područja koji je počeo prošle godine u Livnu dobiti i logističku podršku. Prema Bagarićevim riječima sve navedene aktivnosti predstavljaju najveći do sada napravljen iskorak u razvoju poljoprivrede i stočarstva u Hercegbosanskoj županiji.

„Ovim priča o Hercegbosanskoj županiji u kojoj je najvažniji segment razvoja, poljoprivreda, dobiva punu formu. Nedostajalo je nešto što je poveznica između znanosti i prakse, a ovim projektom se ta poveznica uspostavlja jer se radi o znanstveno-istraživačkoj, stručno-savjetodavnoj i obrazovno-edukativnoj instituciji“- kazao je Bagarić.
Nakon što Vlada donese konačnu Odluku o sjedištu i odjelima Zavoda za hranu i veterinarstvo uslijedit će dogovor Vlade i općina o daljnjoj implementaciji projekta, a kako je riječ o vrlo važnom projektu očekuje se nastavak dobre suradnje Vlade i općina.