U četvrtak, 28. studenog u Sarajevu je održan informativni seminar na temu „Transpozicija EU zakonodavstva u Belgiji“.

Seminar je organiziran na inicijativu i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije – diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH, a u suradnji s Delegacijom EU u BiH i  Direkcijom za europske integracije.

Predstavnicima institucija u Bosni i Hercegovini prezentiran je federalni belgijski sustav usklađivanja zakonodavstva, kao i procedura i koordinacija, te funkcioniranje mreže eurokoordinatora u Kraljevini Belgiji. Razgovaralo se i o trenutnim izazovima  BiH u procesu usklađivanja.

Različito i nekoordinirano preuzimanje propisa Europske unije u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najvećih problema  za  ispunjavanje pravnog kriterija, te je stoga neophodno je da se usklađivanje provodi planski, koordinirano i na harmoniziran način na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Na seminaru su, između ostalih, sudjelovali i predstavnici Sektora za razvoj Hercegbosanske županije kako bi se dodatno upoznali sa predstojećim obavezama u procesu europskih integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.