Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije dana 27.03.2014. godine, organizira radionicu naziva “ Sigurnost zračnog prometa kroz uspostavu i korištenje privremeno rezerviranih zona za letenje”, koja se održava u okviru projekta „Prekogranično zračno povezivanje“ poznatijeg pod akronimom CAN. Radionica se održava u Livnu, u PTC Forum, Splitska b.b. sa početkom u 10.00 sati. Projekt CAN je sufinanciran od strane Europske unije putem Programa IPA Jadranska suradnja. Vrijednost projekta na strani Ministarstva gospodarstva HBŽ iznosi 673.927,56 eura.

Projekt CAN jeste zapravo sljednik projekta „Jačanje i umrežavanje malih aerodroma na Jadranskom području – A3-NET, koji je također sufinanciran putem Programa IPA Jadranska suradnja i koji je još uvijek u provedbi. Od važnijih aktivnosti izdvaja se to da je u okviru projekta A3-NET napravljen novi hangar na letjelištu, izrađena projektna dokumentacija za infrastrukturne radove, izrađena studija izvedivosti, a trenutno se gradi i pristupni put letjelištu. U okviru projekta CAN je izgrađena zaštitna ograda oko letjelišta, potpisan je ugovor za asfaltiranje parkinga i ostalih površina, a do kraja projekta se planiraju odraditi i pripremni radovi za asfaltiranje piste.

Radionica koja se održava u četvrtak ima za cilj da promovira projekt u svakoj zemlji partneru na projektu, ali i da ciljanim grupama, kako nadležnim javnim tijelima, tako i operaterima letjelišta/aeroklubovima dodatno približi tematiku sigurnosti u zračnom prometu, sa osvrtom na upravljanje rizikom, suradnju i koordinaciju među svim uključenim akterima, a sve u cilju povećanja sigurnosti letenja i smanjenja broja zračnih nesreća. Bliža tematika koju obrađuje radionica je definiranje zračnog prostora za letenje jedrilicama kod preleta i visinskih letova, uspostava rezerviranih zona, njihovo aktiviranje i sigurna upotreba. 

Ovaj projekt je financiran uz pomoć Europske unije u okviru Programa IPA Jadranska suradja. Ovaj članak predstavlja isključivo stajališta autora i Upravno tijelo Programa IPA Jadranska suradnja se ni u kojem slučaju ne može držati odgovornim sa sadržaj ovog članka, niti za bilo koje informacije navedene u njemu.