Petog lipnja se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša i jedan je od najvažnijih događaja u kalendaru zaštite okoliša. Zagađenost prirode od strane čovjeka, kao nikada ranije, primorava čovječanstvo da bude osjetljivije o tom pitanju.

To je dan koji nas treba podsjetiti da promislimo o posljedicama svog djelovanja na svijet oko sebe i što možemo učiniti da te posljedice ublažimo ili čak  eliminiramo. Trebamo biti svjesni da imamo samo jednu zemlju, zrak i vodu, i nadamo se da imaju granicu strpljivosti, jer sve što činimo priroda nam odgovara i može nam uzvratiti za naš nemar i nedopustivo ponašanje.
U tom smjeru Ministarstvo obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije kroz brojne aktivnosti vezane za problematiku zaštite okoliša, potiče pojedince, poduzetnike, nevladine udruge, lokalne zajednice, grupe mladih i sve članove društva, da pokažu svoj pozitivan odnos prema zaštiti okoliša.  

Mi nemamo drugi svijet za življenje, zato moramo čuvati okoliš, omogućiti zdrav život i osigurati bolje uvjete za sva živa bića na Zemlji. Naša najveća garancija bit će podizanje svijesti koja se odnosi na pitanje zaštite okoliša u našoj zajednici i državama i zajednicama diljem svijeta. Čista i zdrava priroda bit će najveće naslijeđe koje ćemo ostaviti budućim generacijama. 

Zato predlažemo usmjerenje na samo jednu akciju: Zaustavljanje neodgovornog ponašanja  prema prirodi i jedinoj nam Planeti zemlji, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije.

Sretan vam Svjetski dan zaštite okoliša!