Danas je u PTC-u Forum u Livnu Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica organiziralo sastanak na temu „Regionalni program stambenog zbrinjavanja“.

Sastanku su nazočili predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, predstavnici ministarstva Unsko-sanske i Hercegbosanske županije, predstavnici općina, kao i predstavnici centara za socijalni rad svih općina u ove dvije županije.

Razlog sastanka je upoznavanje nazočnih s realizacijom Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo 1. listopada ove godine, te namjera da se ovim pozivom identificira što veći broj raseljenih osoba.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program četiri države i to  Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji za cilj ima pružiti stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih raseljenih obitelji u regiji, odnosno 74.000 raseljenih osoba.

U okviru ovog programa, U Bosni i Hercegovini programom će se pomoći oko 5.400 obitelji, odnosno 14.000 ugroženih izbjeglica, povratnika i interno raseljenih osoba, a ukupna vrijednost projekta za Bosnu i Hercegovinu iznosi 101 milijun eura.

Proces odabira korisnika programa i provedbu istog zajednički će nadgledati UNHCR i OESS misija u Bosni i Hercegovini, a potporu projektu pružile su i Europska komisija i Vlada Sjedinjenih američkih država.