Promociji koja je održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nazočili sudužnosnici svih razina vlasti u BiH, predstavnici diplomacije, akademske zajednice, autori objavljenih radova, a ispred Hercegbosanske županije predsjednik Vlade Ivan Jozić,ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić i ministar financija Stipan Šarac.

Akademski i stručni pogled na odnose unutar Bosne i Hercegovine, kao platforma za dijalog, kritički osvrt i potencijalna rješenja za budućnost BiH objedinjen je kroz oko 40 radova, na okvirno 600 stranica, uz sudjelovanje više od 70 znanstvenika i stručnjaka s područja ustavno-pravnog i političkog života, naglasio je  promotor Zbornika, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić. Kroz radove je vidljiva jedna od ključnih namjera, isticanje vrijednosti Europske unije i potrebe BiH puta prema EU, kroz put jednakopravnosti i konstitutivnosti, poručuje Tomić.

O Zborniku su govorili Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davorin Rudolf i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević. Potreba za postizanjem balansa i konsenzusa između kolektivnih i individualnih prava izdvojila se kao ključna tema većine autora ovog Zbornika, čija je promocija održana pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar.