Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u suradnji s Udrugom „Proslavi oporavak“ iz Sarajeva održalo je danas u Livnu multisektorski sastanak kojem su uz organizatore i resornu ministricu Vasiliju Broćeta nazočili i predstavnici centara za socijalni rad, predstavnici zdravstvenih organizacija, predstavnici MUP-a, predstavnici sudske vlasti, predstavnici prosvjetnih institucija i drugi koji su izravno i neizravno vezani za ovu problematiku.

Udruga “Proslavi oporavak” je nevladina organizacija osnovana 2008. godine od strane bivših ovisnika koji su uočili problematiku resocijalizacije i sveopćeg problema ovisnosti, te na osnovu osobnog iskustva i saznanja pokrenuli ovu udrugu.

Članovi Udruge „Proslavi oporavak“ predstavili su trogodišnji regionalni projekt „Biram o“ oporavak“, koji će do kraja 2019.  godine biti realiziran u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a sve u suradnji sa Svjetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD).

Predsjednik Udruge „Proslavi oporavak“, Borislav Goić  je kazao kako je cilj ovakvih multisektorskih sastanaka upoznati se s akterima koji na izravan ili neizravan način imaju veze s ovisnicima ili njihovim obiteljima. „Namjera nam je uključiti ih u projekt, kako bi se osobe iz Hercegbosanske županije s ovim problemom mogle njima obratiti za pomoć“ i dodao, između ostaloga, kako je dio strategije ponajviše orijentiran prema resocijalizaciji ovisnika nakon liječenja.

U okviru projekta kao jedna od glavnih aktivnosti je uspostavljena besplatna i anonimna telefonska linija /0800-28-000/, te besplatno savjetovanje za problematiku zloupotrebe droga.

Telefonska linija je napravljena da bi ljudi koji su u problemu ovisnosti ili njihove obitelji mogli dobiti upute kako reagirati i što napravit u danoj situaciji.