U Sarajevu je održan treći Politički forum na visokoj razini o europskim integracijama Bosne i Hercegovine, kojim su supredsjedali predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Na forumu je sudjelovao i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

Tijekom Političkog foruma razgovarano je o provođenju aktivnosti u procesu europskih integracija BiH, s naglaskom na ispunjavanje ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, a nakon odluke Vijeća EU o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila povjereniku Várhelyiju na pruženoj potpori kad je u pitanju proces europskih integracija, kao i svim sudionicima trećeg Političkog foruma na konstruktivnom i otvorenom razgovoru. U izjavi za medije je istaknula kako je, nakon održanog Političkog foruma, neupitna opredijeljenost svih sudionika predstavnika institucija i vlasti u BiH kada je u pitanju europski put ali i opredijeljenost za rad na preostalim reformama. Kazala je kako je za povlačenje tranše od ukupno 1,8 milijardi eura, koliko je BiH namijenjeno iz EU plana rasta za Zapadni Balkan, potrebno usvojiti Zakon o proračunu institucija BiH te izrazila uvjerenje da će politički predstavnici i nadležno ministarstvo napraviti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara, kako bi bio upućen Predsjedništvu BiH.

Europski povjerenik Várhelyi kazao je kako je sada vrijeme kada cijela zemlja treba ispuniti obveze i zauzeti se za europski put jer su vrata Europe otvorena.