Jučer je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin primio u posjet visoka izaslanstva Države Izrael i Republike Hrvatske. Izaslanstvo Države Izrael predvodio je veleposlanik Noah Gal Gendler sa suprugom Liron Gal Gendler Zack i savjetnik veleposlanika Ernest Grin. Izaslanstvo Republike Hrvatske činili su Mladen Glavina, diplomatski savjetnik, Tomislav Vrdoljak, Konzul RH u BiH ( Livno ), Mihael Tomšić, prvi tajnik, Nikica Pažin, voditelj Ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu RH u BiH i Zvonko Picukarić, konzul trećeg razreda. Tema sastanka bila je trilateralna suradnja između Države Izrael, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i tri županije u Bosni i Hercegovini ( Posavska, Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka ) u područjima vodnih resursa, poljoprivrede, razvoja malog i srednjeg poduzetništva te obrazovanja. Na uvodnom sastanku predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin u kratkim crtama upoznao je prisutne sa zemljopisnim i povijesnim informacijama o Hercegbosanskoj županiji, resursima, demografskim stanjem, problemima na ovom prostoru kao i mogućim budućim vidovima suradnje Hercegbosanske županije s Državom Izrael i Republikom Hrvatskom.

Nakon uvodnog sastanka održan je prošireni radni sastanak na kojem su pored već gore navedenih osoba, sudjelovali još zajedno sa svojim suradnicima ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić, pomoćnica tajnice Vlade HBŽ za razvoj, Ivana Mišković, gradonačelnik Livna, Darko Čondrić, načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić, načelnik Kupresa, Zdravko Mioč i predstavnica općine Glamoč, Bojana Bikić Vuleta.

Predstavnici Vlade HBŽ kao i predstavnici lokalnih samouprava s područja Hercegbosanske županije predstavili su trenutno stanje u svojim resorima i lokalnim jedinicama, resursima s kojima raspolažu, probleme s kojima se susreću te predstavili široki spektar mogućnosti za buduću suradnju u raznim oblastima kao što su vodni resursi (melioracija krških polja na području sliva rijeke Cetine), stočarstvo, ratarstvo, ruralni turizam, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, obrazovanje, socijalni sektor, inovacije i nove tehnologije. Cilj sastanka je u prvom redu upoznavanje i prikupljanje što više informacija kako bi se u budućem razdoblju odredio i uspostavio okvir za buduću suradnju između navedenih triju strana.

Veleposlanik Države Izrael u BiH, Noah Gal Gendler, istaknuo je neosporan prirodni i ljudski potencijal Hercegbosanske županije kao preduvjet buduće dobre suradnje, a mali pomak ka realizaciji ideje u djelo učinjen je upravo ovakvim sastankom. Ovisno od kasnije procjene stanja na samom terenu treba vidjeti na koji način točno ostvariti i planirati investiciju, kroz privatni ili javni sektor ili kroz kombinaciju dva navedena modela, ali u svakom slučaju poljoprivredu, obrazovanje i inovacije treba staviti u prvi plan kako bi se stvorili životni i radni uvjeti da buduće mlade generacije ne odlaze više s ovih prostora. Veleposlanik je također naveo i činjenicu kako je upoznat da prostor obiluje ogromnim vodnim resursima s kojima se trenutno loše gospodari.

Predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, naveo je kako će Vlada što joj je i primarni cilj nastaviti donositi i usvajati pozitivna zakonska rješenja, kako bi se upravo ovakvim budućim investicijama olakšao put prema realizaciji koje su od krucijalne važnosti za razvoj Hercegbosanske županije. Sastanak je poslužio kao izvrsna prilika da predstavnici lokalne samouprave iznesu probleme s kojima se susreću i na kojim poljima je moguće ostvariti najučinkovitiju suradnju. Razgovaralo se također i o mogućnosti javno-privatnog partnerstva, o privatnim ulaganjima investitora Države Izrael i Republike Hrvatske na prostoru Hercegbosanske županije i povezivanje sa gospodarstvenicima s područja naše županije.

Mladen Glavina, diplomatski savjetnik RH u BiH, istaknuo je kako je ovo samo jedan u nizu od budućih sastanka, jer se radi o dugoročnoj suradnji, a da se misli ozbiljno kada je riječ o budućoj suradnji ističe kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u svome programu i proračunu za razvojnu suradnju već izdvojilo određena financijska sredstva za prve inicijalne faze suradnje. Raduje suradnja s Državom Izraelom kao jednim od globalnih lidera u područjima o kojima se danas razgovaralo, gdje će svoja pozitivna iskustva prenijeti kolegama u tri županije u kojima se planira buduća suradnja.