llkNove kreditne linije Razvojne banke F BiH predstavljane su jučer u sklopu Dana otvorenih vrata u prostorijama općine Travnik za gospodarstvenike s područja Hercegbosanske i Srednjobosanske županije.

Uprava Razvojne banke F BiH u suradnji s predstavnicima Udruge poslodavaca F BiH poduzela je niz mjera na usklađivanju svog poslovanja s potrebama gospodarstvenika. Nadzorni odbor Razvojne banke F BiH donio je Odluku o novim kreditnim linijama kojim se bitno smanjuju kamatne stope te je produžen rok otplate.

„Razvojna banka F BiH nudi povoljnije uvjete kreditiranja u F BiH. Radimo na popravljanju poslovnog ambijenta. Mi smo u dva navrata snizili cijenu kapitala i obradu. Ovo su do sad najpovoljniji uvjeti za kreditiranje proizvodnje, za izvoz i poljoprivredu gdje sada kamate iznose 3 posto. Produžili smo rokove za vraćanje i smanjili cijenu obrade”, kazao je direktor Selman.

Tijekom prezentacije predstavljene su linije za kratkoročno kreditiranje, za dugoročno kreditiranje iz izvoza, za financiranje izvršnog izvoza, za kreditiranje stalnih sredstava, za održavanje zaposlenosti, za financiranje poljoprivredne proizvodnje, za dugoročno kreditiranje mikrobiznisa-obrta i za poticaj zapošljavanja s dodatnim sniženim kamatama za kreditne linije:

– dugoročno kreditiranje stalnih sredstava s 4% na 3% posto,kk

– dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje s 4% na 3% posto,

– dugoročno kreditiranje tekućih sredstava za izvoznike s 5% na 4% posto.

Istaknuto je da su obrade kreditnih zahtjeva za sve kreditne linije snižene sa jedan posto u ovisnosti od iznosa kredita i to:

– za iznos kredita do 1.000.000 KM na 0,75 posto,

– za iznos kredita 1.000.001 KM do 3.000.000 KM na 0,50 posto,

– za iznos kredita većeg od 3.000.000 KM na 0,35 posto.
kkk

Prezentaciji novog pristupa Razvojne banke F BiH nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

Nakon što je zahvalio na pozivu za sudjelovanje predsjednik Vlade Hercegbosanske županije pozvao je predstavnike Udruge poslodavaca i Razvojne banke da sličnu prezentaciju za sve zainteresirane gospodarstvenike održe i na prostoru Hercegbosanske županije.

„Vlada Hercegbosanske županije razmišlja o udruživanju sredstava općina s područja županije i Vlade u zajednički fond, a partnerstvo je moguće i s Razvojnom bankom F BiH, kako bi se krenulo u pravcu subvencije kamate i na taj način sniženju cijene kapitala”.

Nazočni gospodarstvenici imali su i primjedbe i sugestije na novi pristup Razvojne banke. Istaknuvši kako ih je do sad odbijala složena procedura kod apliciranja za kredite Razvojne banke.

Iz Razvojne banke najavili su kako će Vladi F BiH predložiti isplatu poticaja za poljoprivrednike putem ove financijske institucije što bi osiguralo redovitu isplatu.