Tijekom jučerašnje službene posjete, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federacije BiH, Edina Mušića sa suradnicima primio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić zajedno s ministrom graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Hikmetom Hodžićem.

Tijekom sastanka domaćini su goste upoznali sa stanjem u Hercegbosanskoj županiji,  prirodnim resursima kojima raspolaže i obiluje županija, projektima koji se realiziraju i koji su u planu realizacije. Između ostalog tijekom sastanka razgovaralo se o problemima vezano za prometna rješenja za županiju, prekategorizaciji graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj kao i o energetskim projektima.

„Dotakli smo se pitanja iz zajedničke nadležnosti FBiH i županije te da će se uskoro početi raditi na boljoj sinkroniziranost po pitanju rješavanja odnosa“, rako je predsjedavajući Zastupničkog doma F BiH, Edin Mušić.

„Karakteristika ove županije je njena veličina (20% Federacija BiH) stoga imamo i veliku odgovornost prema tom prostoru i resursima kojima županija raspolaže. Također, karakteristika županije je da su ga zaobišle sve prometne strategije. Ovaj prostor je zaobiđen po dosadašnjim dokumentima, a to treba popraviti“ dodao je predsjedavajući Zastupničkog doma.
„Prekategorizacija graničnih prijelaza najveća je potreba ovog prostora, jer je to prepreka kod razmjene roba s Europskom unijom koja je odmah iza Livna. Gospodarstvo ovog prostora usmjereno je na druge granične prijelaze i to je otežavajuća okolnost“, istaknuo je Mušić.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić je nakon što se zahvalio na posjeti istaknuo : “Veliki problem za županiju su prometna rješenja koja su zaobišla naš prostor. U prvom redu to je autocesta Banjaluka- Glamoč-Livno- Split, te brza cesta Mostar-Posušje-Tomislavgrad- Livno-Bihać dalje prema Zagrebu“.

„Za nas je također bitna realizacija infrastrukturnih projekata u prvom redu to su energetski projekt, imamo 15 koncesija za vjetroenergiju, od čega je deset vjetroelektrana pred energetskim dozvolama, s tim da su četiri već dobile dozvole, a očekujemo još jednu“, rekao je predsjednik Vlade Dalić dodavši da postoje investitori koji žele ulagati u ovaj prostor.

Sve posjete su dobrodošle i sigurno idu u rješavanju problema,rekao je ministar Hikme Hodžić te dodao:  „Naš osnovni zadatak to jest cilj je da nađemo investitore kako unutar BiH tako i šire i da stvorimo dobar ambijent za ulaganje te da se resursi mogu adekvatno iskoristiti i stvoriti nove vrijednosti i zapošljavati mlade ljude.