Predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović u pratnji predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjane Krišto, te predstavnika državne i federalne vlasti iz reda hrvatskog naroda,  kao i predstavnika Vlade Hercegbosanske županije, na čelu s predsjednikom Vlade, Ivanom Jozićem, ministrima u Vladi Hercegbosanske županije, te predstavnicima općina Livno i Tomislavgrad obišli su novi proizvodni i poslovni objekta poduzeća “Pavić” d.o.o. Livno, kao i međunarodni granični prijelaza za prijevoz putnika  „Vaganj – Bili brig“.

Svoj posjet Livnu, a kao svojevrstan uvod,  predsjedatelj  Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, započeo je obilaskom novog proizvodnog i poslovnog objekta poduzeća “Pavić” d.o.o. Livno, koje će najavljenim puštanjem u rad nove tvornice već ove godine, unaprijediti svoj tehnološki i proizvodni proces ali i omogućiti nova radna mjesta. Proizvodnja s kojom se započelo 2005. godine dosegla je danas stopostotni rast prodaje,  ističu u ovom livanjskom poduzeću. Prije nepunih pet godina kupljena je nekretnina i zemljište nekadašnje Tvornice tkanina Livtex, ukupne površine od 18 tisuća metara četvornih. Rekonstrukcijom i adaptacijom dijela prostora, na 7 tisuća četvornih metara predviđen je novi pogon mesne industrije, što ostavlja prostora za planirano  povećanje proizvodnje s postojeće 3 tone na 8,5 tona/dnevno mesnih prerađevina, najavljuju u ovom poduzeću i naglašavaju kako tržištu BiH nedostaje kvalitetnih domaćih proizvođača. Poduzeće Pavić d.o.o. Livno osnovano je  1993. godine, a u svojoj djelatnosti  osim proizvodnje i prerade hrane obuhvaća i trgovinu na veliko i malo, ugostiteljstvo, te transport.  U travnju 2016. godine otvorena je i benzinska crpka “Pavić Petrol” na lokaciji magistralnog puta Livno- Tomislavgrad.

Dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto s visokim izaslanstvom obišli su i međuanarodni granični prijelaz za prijevoz putnika „Vaganj- Bili brig“. Predsjednik Vlade Ivan Jozić, nazočne je upoznao s ključnim činjenicama za realizaciju ovoga projekta.  Prilikom potpisivanja Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima u 2013. godine, ovaj granični prijelaz svrstan je u stalni granični prijelaz za pogranični promet. Na inicijativu gospođe Borjane Krišto, 12. rujna 2017. godine u zgradi Vlade HBŽ održan je sastanak na temu prekategorizacije graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj, čiji zaključak je poslužio kao temelj za sve korake koji su potom uslijedili. Nakon 3 mjeseca sukladno važećim zakonskim propisima granični prijelaz Vaganj – Bili Brig je dobio status GP za privremeni međunarodni promet putnika, a odmah potom uslijedila je inicijativa da se iz privremenog prekategorizira u stalni granični prijelaz.  Današnji obilazak ovog graničnog prijelaza bila je prigoda da se naglasi zajednički značaj ovog projekta. Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjane Krišto posebno je  zahvalila  Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, istaknuvši ‘’Sve su ovo projekti koje smo radili i s Vladom RH i uistinu da nije bilo obostranog interesa možda ne bismo danas bili ovdje. Ja se nadam i duboko vjerujem da ćemo uskoro realizirati sve ono što smo također dogovarali s Vladom RH, a to je skoro otvaranje konzulata u Livnu, kao i drugi projekti, te sam uvjerena da ćemo imati priliku još snažnije surađivati po pitanju turizma koji je u interesu kako RH tako i BiH.

U ime hrvatske strane koja je sudjelovala u realizaciji projekta zahvalio je župan Splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, izrazivši svoje zadovoljstvo, jer  su stanovnici ove hrvatske županije, a koji su porijeklom iz livanjskog kraja, svoj put skratili za gotovo 40 minuta. Poručio je:  ‘’Hvala svima koji su uložili maksimum truda zbog naših stanovnika, i intenzivno ćemo pomagati ljudima da to postane stalni međugranični prijelaz, jer je i od velikog značaja za turizam.’’

Prema riječima direktora Granične policije BiH, Zorana Galića, promet preko ovog GP je porastao za 50% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u mjesecu siječnju bilježi se 1263 putnika, a s obzirom da ljetni mjeseci tek predstoje za očekivati je i znatno veće rezultate.   Doprinijet će tome i kvalitetna prometnica u čiju je izgradnju uloženo oko 13,5 milijuna KM, naglasio je predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Jozić. Prometnica je u potpunosti asfaltirana i spojena s hrvatskom stranom, ima 3 prometne trake s postavljenom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, te zaštitnim ogradama. Skraćuje se time put od Livna prema Splitu za nekih 20- ak kilometara. No, neizostavan je i onaj drugi segment kojim se otvara mogućnost razvoja turizma i  gospodarstva. Postupak prodaje građevinskog zemljišta na području Vagnja početni je korak na tom putu, a uvjeren sam kako je to samo početak aktivnosti s ciljem razvoja ovoga područja, istaknuo je Jozić, koji je iskoristio priliku osim dr. Čoviću i gospođi Krišto zahvaliti i ministru financija u Vijeću ministara BiH, Vjekoslavu Bevandi, federalnoj ministrici financija, Jelki Milićević, direktoru UIO,  Miri Džakuli, direktoru Granične policije, Zoranu Galiću, te Boži Zovki, predsjedniku Mješovitog Povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima za doprinos kojega su dali u realizaciji navedenoga.

Posjet Livnu obilježio je i radni sastanak predsjednika dr. Dragana Čovića s dužnosnicima HDZ-a BiH HBŽ, na temu aktualne političke situacija u HBŽ. Kao ključni čimbenik političkog djelovanja i stabilnosti Vlada Hercegbosanske županije djeluje na svim područjima, između ostaloga i sukladno Proračunu Hercegbosanske županije usvojenom u predviđenom zakonskom roku, istaknuo je predsjednik Vlade Ivan Jozić. Održana je tako 31 službena sjednica Vlade, a razmatrani i usvajani prijedlozi Zakona upućivani su u Skupštinsku proceduru. Rad Vlade usmjeren je na rješavanje problematike braniteljske populacije, gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, financija, kao i svih aktualnih društveno političkih pitanja.  Održavanje sjednica Vlade Hercegbosanske županije izvan sjedišta novina je kojom se nastoji aktivirati sva područja županije na lokalnoj razini, a susreti s gospodarstvenicima koji se na to nadovezuju prvi su korak ka ostvarenju planiranih ciljeva za razvoj i poboljšanje kvalitete života žitelja HBŽ, na svim područjima.  Na tu tematiku osvrnula se i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto koja je naglasila važnost političke uloge koju na ovom području imaju izabrani predstavnici hrvatskog naroda naglasivši: ‘’Mislim da je najvažnije naše jedinstvo, odgovornost  i u tome ja vidim našu snagu, pojedinačno s razine svake organizacije, pa tako i ove u Livnu. Mi smo ozbiljna stranka koja ima svoj program i na temelju toga djeluje, moramo se ponašati odgovorno.  Pozivam stoga sve na suradnju, odgovornost, rad , na jedinstvo i uvjerena sam da rezultat neće izostati”, poručila je predsjedateljica Krišto.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dr. Dragan Čović u svome obraćanju medijima poručio je: ”U ova dva mjeseca ćemo završiti preinake Izbornog zakona koje je uvažila odluka Ustavnog suda. Vjerujem s naše strane da je već dovoljno aktivnosti učinjeno i na vanjskom i unutarnjem planu kako bi se dominantne bošnjačke stranke motivirale da uvaže činjenicu da zaostajanjem i daljnjim političkim krizama, te bavljenje samim sobom ne ide u prilog ni njima ni bilo kome drugome. Kada taj posao završimo tu su i razgovori s ključnim ljudima EU kao i izvješće koje će sa praviti o BiH i konačno završiti sredinom travnja. Ako ono u sebi sadrži činjenicu da smo završili prepreku budućoj krizi, a ona je Izborni zakon, tada sam siguran da ćemo u 6. mjesecu imati kandidatski status, rekao je Dr. Čović te na kraju poručio: ,,Naš je pristup da idemo krajnje pozitivno i minimum što danas tražimo da predstavnici Hrvata budu u mogućnosti da ih bira hrvatski narod.”

FOTOGALERIJA