Jučer je u zgradi Vlade organizirano potpisivanje Protokola o suradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece u Hercegbosanskoj županiji. Protokol su potpisali ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dragoslav Topić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić, uz nazočnost predstavnica UNICEF-a Bosne i Hercegovine Nikoline Obradović i Selene Bajraktarević.

Potpisivanjem ovoga Protokola iskazali su volju i usuglasili se da će koordiniranim, zajedničkim, integriranim djelovanjem unaprjeđivati rani rast i razvoj djece u Hercegbosanskoj županiji, s posebnim naglaskom na marginalizirane skupine, te posebno vodeći računa o njihovoj zaštiti od svih oblika diskriminacije ne temelju spola, nacionalne i vjerske pripadnosti, kulture, jezika i dr.

U tom cilju ova dva ministarstva će formirati Radnu skupinu koja će koordinirati aktivnostima vezanim za Protokol i provođenje Politike unaprijeđenija ranog rasta i razvoja djece, koju je Vlada F BiH usvojila 11. svibnja 2011. godine.

Potpisivanje ovoga Protokola znači i prihvaćanje projekta koji će se provoditi uz UNICEF-ovu podršku na području Hercegbosanske županije. Ideja je da se uspostave integrirani servisi za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u domovima zdravlja na području cijele županije. Cilj je da se obuhvate obitelji s djecom od 0-6 godina koje su izvan sustava ili su na neki način marginalizirani u društvu. UNICEF će osigurati opremanje prostorija u domovima zdravlja i obuku medicinskog osoblja koji će pružati usluge roditeljima i djeci.

Ministri su iskazali zadovoljstvo potpisivanjem Protokola i samom inicijativom UNICEF-ovih predstavnica da se ovaj projekta provedu i u našoj županiji, naglašavajući činjenicu da ćemo ovim osigurati ravnopravnost djece svih društvenih skupina.