U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ureda za veterinarstvo i FAO u Livnu je danas počeo dvodnevni seminar o veterinarstvu. Na samom početku rada Simpozija izaslanstvo Osječko-baranjske županije potpisalo je Protokol o međusobnoj suradnji Osječko-baranjske i Hercegbosanske županije. Protokol su u ime Osječko-baranjske županije potpisali župan dr. sc. Vladimir Šišljagić, zamjenici župana Željko Kraljičak i Dinko Burić, a u ime Hercegbosanske županije predsjednik Vlade dr. Nediljo Rimac, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Drago Stanić i ministar financija u Vladi Ante Krajina.

Ovim Protokolom podržava se i usklađuje uspostavljanje i razvoj suradnje između Hercegbosanske i Osječko-baranjske županije na području gospodarstva, kulture, društvenih djelatnosti, ugostiteljstva i turizma, obrazovanja, športa i znanosti, a osobito poljoprivrede. Sukladno potpisanom Protokolu, izaslanstva dviju županija analizirat će najmanje jednom godišnje ostvarenu suradnju i ocjenjivati postignute rezultate, te dogovarati daljnje aktivnosti.

Nakon potpisivanja Sporazuma predsjednik Vlade dr. Nediljko Rimac je istaknuo kako je ovo povijesni trenutak za Hercegbosansku županiju, najavivši formiranje Razvojne agencije.

„Regionalna razvojna agencija Osječko –baranjske županije nudi nam svoje znanje, iskustvo i svoje resurse i mi ćemo zajedno raditi na pojedinim projektima. Prvi korak je napravljen i ovo je najava formiranja Razvojne agencije Hercegbosanske županije“- kazao je Rimac.

Osječko- baranjski župan dr. Šišljagić je naglasio da ove dvije županije mogu zajednički uspješno i ubrzano djelovati na razvoju gospodarstva, poljoprivrede i otvaranja novih radnih mjesta.

Nakon potpisivanja Protokola o suradnji nastavljen je rad dvodnevnog Simpozija. Simpozij je otvorio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Stjepan Matković, koji je u svom govoru naglasio značaj razvoja poljoprivrede u Hercegbosanske županije. Ministar Matković je istaknuo i značaj stalne edukacije svih koji se poljoprivredom i veterinastvom. Na Simpoziju su među ostalim, izlagali i federalni ministar poljoprivrede mr.sc. Damir Ljubić, predstavnici Direkcije za europske integracije, Svjetske banke, FAO-a, resornog ministarstva RH i Agronomskog fakulteta iz Zagreba.