Članovi Konzorcija projekta MINATURA2020  i Savjetodavnog odbora sastali su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o posljednjim koracima za projekt koji je financiran od strane EU-a, koji se završava u siječnju 2018 godine, priopćeno je iz ovoga Konzorcija.

Projekt MINATURA2020 financiran od strane EU pokrenut je 2015. godine s ciljem razvoja koncepta i metodologije za očuvanje europskih neenergetskih “ležišta mineralnih sirovina od  javnog značaja” (skraćeno MDoPI)  kako bi se osigurala njihova najbolja uporaba u budućnosti. Projekt će se uskoro okončati, a Konzorcij i Savjetodavni odbor sastali su se u Bruxellesu 10. siječnja 2018 godine kako bi razgovarali o završnim koracima koji će omogućiti uspješno zaključivanje projekta. Okupljajući  konzorcij od 24 partnera iz 19 europskih zemalja, MINATURA2020 se bavi ključnim pitanjem konkurentnosti uporabe prostora. Ona nastoji doprinijeti poboljšanju procesa planiranja s ciljem integracije prostornog i mineralnog planiranja kako bi se izbjegla sterilizacija nacionalno, međunarodno i lokalno važnih (značajnih) mineralnih sirovina drugim razvojima, stoga štiteći sadašnji i budući pristup mineralnim resursima ili ubrzavanjem eksploatacije kako bi se omogućio razvoj drugih namjena. Cilj MINATURA 2020 projekta je pružiti doprinos europskom društvu dajući mu okvir koji će podržati održivo opskrbljivanje mineralnim sirovinama koje se eksploatiraju u okviru EU. Od početka projekta, organizirane  su 32 radionice na nacionalnoj razini, uključujući više od 500 zainteresiranih strana. Tijekom ovih radionica, projektni partneri su predstavili MDOPI koncept koji je razvijen od strane konzorcija širem broju zainteresiranih strana i dobili su povratne informacije o metodologiji koja će omogućiti identificiranje ležišta mineralnih sirovina od javnog značaja. Uzimajući u obzir brojne inpute prikupljene na nacionalnoj razini, konzorcij će uskoro objaviti zajedničke vizije za buduću MDOPI zaštitu u Europi.

U međuvremenu sve zainteresirane strane pozivaju se da se registriraju na Savjet zainteresiranih  strana projekta(https://www.linkedin.com/groups/13523850) i pogledaju kratak promotivni video kako bi saznali više o ciljevima projekta:  https://youtu.be/xq—ktVIks.