Manifestacija Mostarsko proljeće 2018. – 20. dani Matice hrvatske Mostar otvorena je jučer u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače. Pokrovitelj, ujedno i jedan od dobitnika Kristalne matice s imenom Vjekoslava Šuteja  i Velike povelje MH Mostar, član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, svečano je otvorio ovu tradicionalnu manifestaciju. ,,Kada se prije 20 godina krenulo s ovom idejom, ona je bila namijenjena prvenstveno za područje grada Mostara, te se u njoj utkalo sve ono što je u to vrijeme grad na Neretvi trebao. Danas se došlo do vremena u kojemu je maestro Vjekoslav Šutej 10 godina bio umjetnički direktor manifestacije, a u sklopu Mostarskog proljeća organizirano je više od sedam stotina manifestacija. Nadilaze se time granice Bosne i Hercegovine. Matica Hrvatska  je rasla i postala dio jednog svjetskog kulturnog projekta što ide na ponos nama u Mostaru” istaknuo je akademik Čović.

Tijekom središnje svečanosti otvorenja, kojemu je nazočio i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, a sukladno odluci Predsjedništva Matice hrvatske Mostar dodijeljena su priznanja, Kristalna matica i Velika povelja MH Mostar ovogodišnjim istaknutim pojedincima. Predsjednica Matice hrvatske Mostar, Ljerka Ostojić uručila ih je i ostalim laureatima: predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, akademiku Stjepanu Damjanoviću, predsjedniku Matice hrvatske Zagreb, kardinalu Vinku Puljiću,  nadbiskupu vrhbosanskom, Gavrilu Grahovcu – nekadašnjem federalnom ministru kulture, te Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kao uvod u središnju svečanost otvorenja upriličen je svečani mimohod gradskim ulicama kojega su predvodile Mostarske mažoretkinje, Hrvatska glazba Mostar i članovi Matice hrvatske. Po okončanju svečanosti uprizorena je izvedba rock opere Jesus Christ Superstar u izvođenju ZGK Komedija i Zagrebačke filharmonije. Ovogodišnje Mostarsko proljeće – 20. dani Matice hrvatske Mostar  traju od 8. travnja do 5. lipnja tijekom kojih će biti uprizoreno 20-ak kulturnih programa.