galerija goricaU sklopu manifestacije Livanjsko kulturno ljeto 2016., a u povodu 130. obljetnice rođenja Gabriela Jurkića, u petak je, 22. srpnja,  u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno priređena izložba pod nazivom “Susret triju generacija”. Izložbu je otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je i pokrovitelj izložbe, a otvaranju su nazočili i zamjenica predsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić s ministrima Darinkom Mihaljevićem i Ivicom Brešićem, livanjski načelnik Luka Čelan, bivši ministar kulture RH Božo Biškupić, predstavnici muzeja iz Sarajeva, Splita, Banja Luke kao i pozvani umjetnici te kulturni djelatnici s područja županije i regije.

Izložba je nazvana susret triju umjetničkih generacija s područja HBŽ-a jer su prostor galerije ispunila djela 51 akademskog umjetnika koji žive ili su podrijetlom iz jedne od šest općina Hercegbosanske županije.

Predstavile su se starije generacije slikara koji su utjecali na formiranje moderne umjetnosti u BiH i šire, srednja generacija slikara iz druge polovice XX. stoljeća koja zbog društvenih i ekonomskih migracija danas uglavnom živi i djeluje u regiji i svijetu, a svoje mjesto je također zauzela i najmlađa generacija slikara školovana na umjetničkim akademijama u Zagrebu, Širokom Brijegu i Banjoj Luci, a koja svojim stvaralaštvom donosi likovna promišljanja XXI. stoljeća.galerija gorica 1

Pojedini autori iz svih triju generacija priznata su imena na europskoj, pa i na svjetskoj umjetničkoj sceni, a po prvi put u Livnu našla su se djela akademskih umjetnika poput Virgilija Nevjestića, Joze Vrdoljaka, Nikole Džaje, Mirsada Begića, Olivera Tihija, Hrvoja Dumančića, Nevena Bilića, Bernarda Teklića, Marija Baraća Jandrića, Matije Šitum, Svjetlane Salić Mitrović, Radoslava Tadića, Mirne Kutleše i drugih.

„Jedan je umjetnik rekao kako je nebo ovdje nekako šire i veće nego igdje. Pa je li ta pojava slikarstava koja je prisutna na našim prostorima potaknuta ljepotom krajobraza, nadahnućem u uzorima umjetničkih prethodnika ili svojevrsnim urođenim senzibilitetom, ili se pak radi o genetičkom kodu koji se u maloj sredini lako širio i lakše je vidljiv? Možda je spoj svega toga rezultat evidentno velike umjetničke populacije iz ovoga podneblja.

Vjerujemo da će izložba Susret triju generacija poslužiti kao dobar temelj proučavanju umjetnosti ovoga dijela BiH kao i temelj verifikaciji o postojećem slikarskom fenomenu prisutnu na području Hercegbosanske županije”, rekla je autorica izložbe Željka Markov.

“Željeli smo napraviti presjek umjetnosti i naša namjera izložbe je da ukažemo na kontinuitet umjetničkog stvaralaštva na ovom prostoru, od Gabriela Jurkića do današnjih dana, tako da se vidi taj fenomen slikarstva jer imamo jako mnogo dobrih slikara na prostoru Hercegbosanske županije”, kazao ravnatelj Franjavečkog muzeja i galerije Gorica, Josip Gelo.