Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije danas je, zajedno s misijom OSCE-a, u Hotelu Park u Livnu svečanom ceremonijom obilježilo osnivanje mobilnog tima za podršku žrtvama nasilja u obitelji u Hercegbosanskoj županiji.

Mobilni tim je inicijativa županijske radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, koja je proizišla iz činjenice da sve općine naše županije nemaju formirane centre za socijalni rad ili su ti centri formirani, a u njima ne radi adekvatno stručno osoblje.

Iz toga razloga ovaj mobilni tim sačinjen je od stručnjaka i predstavnika nadležnih tijela radi unaprjeđenja zaštite i pomoći žrtvama nasilja u obitelji, a glavni mu je cilj osigurati psihološke, socijalne, pravne i druge osnovne usluge.

Ovo je, nakon potpisivanja Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, drugi najvažniji korak k ostvarenju već zacrtanih ciljeva županijske radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u obitelji. Sljedeći korak je osnivanje sigurnih kuća u svih 6 općina Hercegbosanske županije za koje su već pokrenute određene aktivnosti.

Financijska sredstva za funkcioniranje Mobilnog tima su već osigurana u Proračunu Hercegbosanske županije za 2013. godinu, čime su otklonjene sve prepreke za početak rada.