U petak, 15. svibnja 2015. godine u Sarajevu će biti održana Osnivačka skupština Ruralnog parlamenta Bosne i Hercegovine. Na osnivačkoj skupštini sudjelovat će i po dva predstavnika iz Ministarstva gospodarstva Vlade Hercegbosanske županije i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije.

         Prema dnevnom redu na osnivačkoj skupštini raspravljat će se o prioritetima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, te odnosu civilnog društva i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini. Cilj osnivanja Ruralnog parlamenta Bosne i Hercegovine je povezivanje civilnog društva i kreatora politike sa ljudima koji žive u ruralnim područjima  kako bi se skupa radilo na poboljšanju uvjeta života u selima  i na sveobuhvatnom ruralnom razvoju. Pored toga želi se omogućiti žiteljima jačanje međusobne veze i partnerstva. Ruralni parlament nije formalni dio Vlade, niti je zakonodavno tijelo, niti tijelo za donošenje odluka.

        Ovakav parlament postoji u nekoliko europskih država: Švedskoj, Mađarskoj, Finskoj, Estoniji, Slovačkoj,  itd. Osnivačkoj skupštini Ruralnog parlamenta Bosne i Hercegovine u prostorijama Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu nazočit će: pomoćnik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dušan Nešković, predsjednik delegacije EU i specijalni povjerenik EU u BiH, Lars- Gunnar Wigermark,  član Europskog ekonomskog i socijalnog vijeća, Staffan Nilsson,  zamjenik  predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, Safet Softić i predsjednik Službe za ruralni razvoj BiH, Miodrag Matavulj.