Prema podacima Uprave za civilnu zaštitu Hercegbosanske županije kiša koja i na području Hercegbosanske županije pada bez prestanka ugrozila je pojedine općine na području županije. Osobito su ugrožena područja općina Tomislavgrad, Livno i Drvar. Kako je pojasnio direktor Uprave za civilnu zaštitu Frano Laštro uslijed obilnih kiša u navedenim općinama izlile su se rijeke iz korita, poplavile okolna zemljište i ugrozile kuće i gospodarske objekte.

“Prema našim informacijama najteže stanje je u općini Tomislavgrad, gdje je na relaciji Tomislavgrad-Kongora-Lipa-Mandino Selo došlo do prekida prometa, zbog bujičnih voda i oštećenja mosta. Ugoženo je i nekoliko kuća u selima Kongora i Mandino Selo. Ova naša kraška područja bogata su podzemnim vodama koje su zbog obilnih oborina prodrle na površinu i dodatno otežale situaciju. Službe Civilne zaštite, odnosno općinski stožeri za obranu od poplava u navedenim općinama provode mjere zaštite od poplave“- kazao je Laštro.

Laštro je dodao da je stožer Civilne zaštite općine Tomislavgrad odlučio da se dionica puta Tomislavgrad-Mandino Selo do daljnjeg obustavi za promet i da se odgodi početak nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Tomislavgradu.

U Livanjskoj općini najugroženija su područja donjeg Livanjskog polja i prigradsko naselje Žabljak. Prema podacima Uprave za civilnu zaštitu u općini Drvar izlio se Unac i poplavio okolno zemljište, ali za sada kuće nisu ugrožene.

Laštro je istaknuo da se poboljšanje situacije očekuje nakon stabiliziranja vremenskih prilika, te dodao da je potrebno i dalje provoditi preventivne mjere zaštite od poplava.