Danas je u zgradi Vlade Naftna Industrija Srbije „NIS“ a. d. održala prezentaciju naftno-geoloških istraživanja u Hercegbosanskoj županiji.

Riječ je o naftnoj kompaniji sa sjedištem u Novom Sadu čiji je većinski vlasnik naftna kompanija Ruske Federacije „Gazprom Neft“. Ova naftna kompanija obratila se Vladi sa zahtjevom za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i plina na području glamočke općine. Prema riječima Željka Kirina direktora tvrtke za područja Balkana istražna investicija kompaniju bi koštala oko 15 milijuna dolara, a kasnije investicije bi bile do 600.000 milijuna dolara. Ukoliko tvrtka dobije koncesiju, istražne radnje bi krenule već iduće godine, a ove godine bi trebale počele pripremne radnje kako bi se do 2013. godine ispitalo ukupno 600 km seizmičkih profila.

Kirin je dodao da spremnost tvrtke na ovakve investicije govori o ozbiljnim naznakama o postojanju nalazišta nafte. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvršena je samo jedna bušotina na 4 200 metara gdje su pronađene slabije indikacije plina na dubinama od 3000 metara.

„Međutim, ono što nas ohrabruje kad su naftno-geološka istraživanja na ovom prostoru u pitanju jesu da su geolozi još davno uočili pojavu polutečne nafte na površini. Jednostavno geološki sastav Hercegbosanske županije pokazuje nam da ovdje postoji nafta. Hoćemo li biti i dovoljno uspješni i umješni da je mi pronađemo ili će je pronaći netko drugi ne znam. Ali mi smo potpuno sigurni kao geolozi da na Dinaridima na potezu od Crne Gore do Slovenije nafte ima -kazao je stručni suradnik NIS-a prof. dr. Ivan Dulić.

Predsjednik Vlade dr. Rimac je izrazio zadovoljstvo referencama koje ima ova tvrtka. Dodao je da ne očekuje probleme oko dodjele koncesije za istražne radnje na području glamočke općine.