Treća javna debata, odnosno Okrugli stol ovoga puta pod nazivom „Žene s izabranim dužnosnicima“ održana je danas u dvorani PTC Forum u Livnu u organizaciji Radija „Studio N“.

Projekt je to kojega ova radio postaja provodi uz potporu Američkog veleposlanstva u BiH i koji ima za cilj osigurati dijalog između predstavnika vlasti i građana.

Shodno temi, ovome okruglom stolu u ime Vlade Hercegbosanske županije nazočio je ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, Dragoslav Topić s pomoćnikom Milanom Mihaljevićem, predsjednik Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Jozo Ćosić, te brojne žene predstavnice nevladinih organizacija s područja Hercegbosanske županije i drugi građani zainteresirani za ovu temu.

U raspravi, koju je i ovoga puta vodila novinarka Željka Mihaljević, pokušalo se naći odgovore na niz problema s kojima se susreće ženska populacija na ovim područjima. Tako je, između ostaloga, bilo govora o zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti, provedbi Gender plana na području općina i županije, zdravstvenim prilikama, liječenju oboljelih, porodiljinim naknadama, dječjem doplatku, te općenito o pružanju zdravstvene zaštite na području Hercegbosanske županije.

Predstavnice nevladinih organizacija kazale su kako najveći problem predstavlja loša komunikacija između građana i izvršne vlasti, inertnost samoga stanovništva, niske naknade za porodilje i loša zdravstvena zaštita.

Na pitanje da li Vlada i resorno Ministarstvo imaju u planu poboljšati zdravstvene prilike u Hercegbosanskoj županiji, ministar je kazao: „Ovakav sustav pružanja zdravstvene zaštite u Hercegbosanskoj županiji je neodrživ i potrebno je što prije krenuti u reorganizaciju“. Dodao je kako Ministarstvo priprema županijski Zakon o socijalnoj zaštiti, za kojega očekuje da će se već sljedećega mjeseca naći u skupštinskoj proceduri, te da se nakon njegova donošenja priprema Zakon o dječjem doplatku, kojim bi se i ova oblast stavila u zakonske okvire.

Na kraju se ministar Topić zahvalio svima na sudjelovanju i kazao da su vrata Ministarstva svima otvorena kako bi zajedno pokušali iznaći rješenje za sve probleme s kojima se ova populacija susreće.