Druga postizborna Javna debata, odnosno Okrugli stol pod nazivom „Mladi s izabranim dužnosnicima“ održana je jučer, 23. rujna 2015. godine u PTC Forum u Livnu u organizaciji radija „Studio N“.

Projekt „Od obećane demokracije do odgovorne vlasti“ kojega radio „Studio N“ provodi uz potporu Američkog veleposlanstva u BiH, u sklopu kojeg se održavaju ovakvi okrugli stolovi, ima za cilj osigurati dijalog između predstavnika vlasti i građana, kako bi se predstavnici vlasti upoznali s njihovim problemima, zahtjevima, odnosno očekivanjima, ali i obrnuto.

Predstavnici vlasti su bili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić, dok su mlade predstavljali učenici Srednje strukovne škole „Silvija Strahimira Kranjčevića“ iz Livna i Srednje Ekonomske škole Livno, predstavnici Vijeća mladih Tomislavgrad, članovi OESS-a i drugi zainteresirani za temu „Mladi s izabranim dužnosnicima“.

Raspravu je vodila novinarka radija „Studio N“, Željka Mihaljević, koja je zajedno s mladima imala mnoštvo pitanja. Najviše se raspravljao o zapošljavanju mladih, stanju u školstvu, kvaliteti školskog sustava i nedostatku informiranosti mladih.

Debatu je otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić koji je kazao kako se danas mladi trebaju ujedinjavati i ojačavati u društvu kao cjelina kako bi stvarali ideje za vlastiti biznis, a ne očekivati poslove u administraciji, kako je to do sada bio slučaj.


Resorni ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić kazao je kako je ministarstvo u stalnom kontaktu  s organizacijama i udrugama koje vode mladi s područja županije. Naglasio je kako Ministarstvo kroz razne potpore potiče mlade stipendiranjem deficitarnih zanimanja, sponzoriranjem raznih manifestacija, natjecanja, financira prijevoz učenika i ostalo, ali isto tako mladima zamjera inertnost u preuzimanju inicijativa u pogledu unapređenja školovanja, jer se jedino kroz komunikaciju s učenicima i iskazivanjima njihovih potreba u nastavi može unaprijediti i stvoriti bolje i efikasnije školstvo.

Srednjoškolci su u raspravama iskazali nezadovoljstvo malim brojem sati praktične nastave kao i nedostatak tehničke podrške u njihovom radu, dok predstavnici Vijeća mladih Tomislavgrad traže da se što prije usvoji županijska Strategija mladih, koja bi bila temelj daljnjih aktivnosti ove populacije u županiji.

Dalić je na pitanje je li zadovoljan sa stanjem u školstvu u Hercegbosanskoj županiji odgovorio: „Nisam zadovoljan stanjem jer ovakav školski sustav nije održiv zbog sve manjeg broja učenika općenito, a posebice u područnim školama. Zajedničkim konsenzusom roditelja i vladajućih treba što prije krenuti u njegovu reorganizaciju“.

Održavanje ovoga okrugloga stola samo je korak u stvaranju bolje i jače komunikacije mladih s izvršnom vlasti u Hercegbosanskoj županiji, a svi su zajedničkog stava da na ovome ne treba stati nego kroz sve češće i intenzivnije razgovore pokušati unaprijediti naše školstvo i mladima pomoći u razvoju i ostvarenju vlastitih ciljeva i ideja.