unSastanak odbora o implementaciji projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” održan je jučer u konferencijskoj dvorani PTC-a Forum u Livnu.

Uz članove Projektnog odbora kojeg čine predsjednik Vlade, Draško Dalić, ministri u Vladi, načelnici šest općina Hercegbosanske županije i predstavnici četiri UN-ove agencije -UNDP, IOM, UNHCR i UNICEF, sastanku su nazočili i visoki predstavnici UN-a: Sezin Sinanoglu, Rezidentna koordinatorica UN-a i Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Olivier Mouquet, UNHCR, menadžer operacija u BiH.

Tijekom sastanka prezentiran je projekt „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” kojeg financira Fond Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS), a implementiraju četiri spomenute UN agencije u suradnji sa županijskim, općinskim vlastima i drugim partnerima u razdoblju od tri godine (2013.-2016. godina).

Nakon osvrta o aktivnostima koje su dosad završene i urađene u okviru spomenutog projekta, prezentirane su i predviđene aktivnosti UN agencija uz doprinos Vlade Hercegbosanske županije koje se odnose na sustav održivosti novih praksi u planiranim ustanovama kao što su Razvojna agencija Hercegbosanske županije i Stručna služba, Zavod za pravnu pomoć, Zavod za hranu i veterinarstvo, Socijalni inkluzivni vrtić, te smjer poljoprivredno-prehrambenog tehničara u Srednjoj strukovnoj školi „Silvija Strahimira Kranjčevića“ u Livnu.unj

„Jasno je iz prezentacije da se projekt odvija veoma dobro, ispunjava svoje zacrtane ciljeve i da je suradnja između UN-ovih agencija, županijske i lokalne vlasti u županiji i s drugim partnerima izvrsna i predstavlja primjer dobre suradnje”, rekla je Rezidentna koordinatorica UN-a i Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Sezin Sinanoglu.

„S obzirom na prezentirano mi kao predstavnici vlasti možemo biti više nego zadovoljni”, rekao je predsjednik Vlade, Draško Dalić te dodao: „Očekujem da ćemo do kraja godine završiti sve što je predviđeno projektom, kako bi za 2017. godinu dogovorili daljnje aktivnosti i kako bi prostor Hercegbosanske županije, s obzirom na probleme s kojima je suočen, dobio odgovarajuću pozornost i svih ostalih čimbenika u Bosni i Hercegovini”.

Rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu netom prije sastanka Projektnog odbora boravila je u radnoj posjeti predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, te tom prigodom izrazila veliko zadovoljstvo što ima priliku boraviti u Livnu, uz riječi da će UN-ove agencije nastaviti prikupljati sredstva kako bi se prostoru županije omogućilo da bude atraktivan i prepoznat za razvoj i investiranje.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić zahvalio je na posjeti te realiziranim aktivnostima predstavnika UN-a na zadovoljstvo i korist žitelja Hercegbosanske županije.

unkg