Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan sastanak na temu Južna interkonekcija plinovoda. Sastanku su nazočili: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, predstavnici resornog Ministarstva gospodarstva HBŽ, direktor tvrtke BH-Gas d.o.o., Jasmin Salkić, direktor projekta USAID EPA, Mak Kamenica, predsjedatelj Skupštine HBŽ, Jozo Ćosić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Ante Baković, Petar Galić i Boro Krišto, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivan Ivić, Stipan Šarac i Jasenko Tufekčić, gradonačelnik Livna, Darko Čondrić, načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić i načelnik Kupresa, Zdravko Mioč.

Direktor tvrtke BH-Gas d.o.o., Jasmin Salkić, prisutnima je predstavio projekt Južne interkonekcije, kronološke faze razvoja i fazu u kojoj se trenutno nalazi. Salkić je istaknuo kako projekt predstavlja strateški projekt Vlade FBiH, jer će se suradnjom i povezivanjem na plinovodnu mrežu iz Republike Hrvatske omogućiti sigurnost snabdijevanjem i opskrbe krajnjeg korisnika.

Direktor projekta USAID EPA, Mak Kamenica, upoznao je prisutne sa aktivnostima USAID-a u projektu Južne interkonekcije kroz financiranje Studije utjecaja na okoliš i društvo te pripremu posebnog Zakona o Južnoj interkonekciji. Istaknuo je kako će projekt omogućiti sigurno snabdijevanje plinom na prostoru FBiH. Također je naglašena i iskazana neosporna spremnost djelovanja i pomoći jedinicama lokalne samouprave i Vladi Hercegbosanske županije pri kasnijim distributivnim fazama implementacije projekta Južne interkonekcije.

Projekt Južne interkonekcije nastavak je na postojeću plinovodnu mrežu u Republici Hrvatskoj, koja za cilj ima proširenje magistralne mreže plinovoda na relaciji Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Novi Travnik s odvojkom za Mostar u dužini od 53 kilometra. Plinovod će na teritoriju BiH ukupno biti dugačak 168,54 kilometra, a projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura.

Konstruktivnom i argumentiranom raspravom jednoglasni zaključak sa sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti s područja Hercegbosanske županije jeste da daju punu potporu projektu Južne interkonekcije, kao jednom od glavnih preduvjeta strateške energetske neovisnosti FBiH. Budući da trasa budućeg plinovoda dijelom prolazi i kroz prostor Hercegbosanske županije, na sastanku je razmatrano i zaključkom usvojeno kako će zastupnici u Parlamentu FBiH amandmanski djelovati prema Vladi FBiH na prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji, kako bi se pored već navedenog odvojka za Mostar uvrstio odvojak i proširenje magistralne mreže plinovoda prema gradu Livnu. Predstavnici BH-Gas-a d.o.o. i USAID EPA složili su se s tom idejom, te naglasili kako je potrebno u što kraćem vremenskom razdoblju iznaći formalno – pravno rješenje za mogućnost odvojka plinovoda prema Livnu s mogućnošću ukoliko u kasnijem vremenskom razdoblju bude zanimanja i potrebe proširenje istoga prema područjima općina Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.