U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je održan redoviti sastanak Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ. Na sastanku se razmatrala trenutna epidemiološka situacija na području županije te donesen Zaključak kojim naredbe i preporuke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva od 31. ožujka 2021. godine ostaju i dalje na snazi, uz preporuku da se općinske inspekcije aktivnije uključe u provođenje mjera donesenih od strane Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ donesene na dan 31. ožujka 2021. godine prenosimo u cijelosti:

NAREDBE KRIZNOG STOŽERA MINISTRSTVA RADA, ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKRBI I PROGNANIH HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE

  1. Ograničava se rad trgovina, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata na području Hercegbosanske županije od 21:00 sat navečer do 5:00 sati ujutro.
  2. Dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru, samo sjedeća mjesta, uz obavezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera) uz obavezno pridržavanje razmaka od 1,5 m. Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je za maksimalno onoliko osoba koliko dopušta veličina prostora ugostiteljskog objekta, i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

PREPORUKE KRIZNOG STOŽERA MINISTARSTVA RADA, ZDRAVSTVA, SOCIJALNE SKRBI I PROGNANIH HERCEGBOSANSKEŽUPANIJE

  1. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.
  2. Preporučuje se vjerskim zajednicama na području Hercegbosanske županije (Rimokatoličkoj crkvi, Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i Islamskoj zajednici) da pouče svoje vjernike o važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i preporukama.
  3. Preporučuje se izbjegavanje davanja izraza sućuti ožalošćenim osobama bliskim fizičkim kontaktom i izbjegavanje kućnih žalovanja.