IMG_9275U SSŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu u organizaciji Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, Udruge medicinskih sestara/tehničara Hercegbosanske županije, Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, SSŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru danas je održan Okrugli stol na kojem se raspravljalo o izazovima i promociji sestrinstva u Hercegbosanskoj županiji.

Skupu je nazočio resorni ministar, Dragoslav Topić, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Ivan Vasilj, predstavnici Udruge medicinskih sestara/tehničara, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Livno, voditelji medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama Hercegbosanske županije i brojni drugi gosti.

Nakon obraćanja moderatorice ovoga skupa, mag. sestrinstva Roberte Perković, nazočnima se obratio i ministar  u Vladi Hercegbosanske županije, Dragoslav Topić. Ministar je pozdravio održavanje ovakvog skupa i pri tom se osvrnuo na nekoliko ključnih područja i problema zdravstvenog sustava, a posebice na sustav obrazovanja medicinskih sestara i prekvalifikaciju koja nije dovoljno kvalitetna u odnosu na one učenike i studente koji se redovno školuju. IMG_9279

Nakon uvodnog dijela prezentaciju „Obrazovanje u području sestrinstva kao samostalne profesije“, održala je asistentica na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, mr. sc. Ivona Ljevak.  Isto tako, prezentaciju je održala mag. sestrinstva, Ljubica Ćuk o temi „Kompetencije i ingerencije medicinskih sestara u zdravstvenom i obrazovnom sustavu“ i ravnatelj SSŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ Livno, Saša Grabovac o temi „Počeci i budućnost medicinske škole u Livnu, te problemi u načinu prekvalifikacije medicinskih sestara“.

Svi sudionici sastanka su kroz raspravu nastojali ukazati na stvarno stanje i poteškoće s kojima se ovaj sektor zdravstva susreće u svakodnevnom radu u nadi da će se identificirati problemi i mogućnost pronalaska potencijalnih rješenja.

Na današnjem skupu osobito je naglašena potreba kontinuirane edukacije medicinskih sestara kroz srednjoškolsko i  akademsko školovanje i usklađivanja stupnja obrazovanja sa zakonskim propisima.

IMG_9263Zajednički zaključak s ovoga skupa je da su ovakvi razgovori između različitih sektora izuzetno važni zbog razmjene iskustava i unapređenja, te izgradnje identiteta sestrinstva kao autonomne profesije. Održavanje ovakvih vidova komunikacije i suradnje svih sudionika zdravstvene zaštite je siguran put koji vodi ka rješenju nagomilanih problema u sestrinstvu.