Jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan sastanak predsjednika Vlade HBŽ, Ivana Vukadina, ministrice gospodarstva HBŽ, Dijane Puzigaće s predstavnicima njemačke tvrtke Brilliant 3221 GmbH.

Njemačka tvrtka Brilliant 3221 GmbH zaključila je ugovor o prijenosu 100 % vlasničkog udjela od gospodarskog društva DOLOMIT d.o.o. Kupres tvrtke koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, a Vlada Hercegbosanske županije je na svojoj prošloj sjednici održanoj dana 18. veljače 2021. godine donijela je odluku o odobrenju prijenosa vlasničkog udjela njemačkoj tvrtki.

Jan Wever, direktor tvrtke Brilliant 3221 GmbH upoznao je predsjednika Vlade i resornu ministricu o postojećem stanju i planiranim budućim ulaganjima njihove tvrtke u kamenolom i prateće pogone za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda na području općine Kupres. Analizom i mjerenjima geološkog sastava samog terena utvrđen je veoma kvalitetan materijal i njegova kvantiteta, što daje temelj za budući razvoj. Cilj tvrtke Brilliant 3221 GmbH u tekućoj godini je aktivacija samog poslovanja i proizvodnje, a u idućih 5 godina namjera je investirati iznos od 10 do 15 milijuna Eura i daljnje širenje tvrtke s naglaskom na dodatna ispitivanja i mjerenja terena na području općine Kupres. Što se tiče radnih mjesta u planu je zaposliti oko 50-ak radnika s lokalnog područja, a istaknuta je i neizbježna suradnja s lokalnim kooperantima i tvrtkama s područja Hercegbosanske županije. Predsjednik Vlade i ministrica gospodarstva HBŽ također su upoznati s administrativnim problemima s kojima se susrela njemačka tvrtka prilikom ulaska u sami projekt.

Predsjednik Vlade, Ivan Vukadin i ministrica gospodarstva HBŽ, Dijana Puzigaća pozdravili su i pohvalili dosadašnja i buduća ulaganja tvrtke Brilliant 3221 GmbH. Istaknuta je spremnost za rješavanjem dodatnih administrativnih problema koji stoje na putu ka implementaciji projekta. Vukadin je istaknuo kako je u cilju Vlade Hercegbosanske županije stvarati pozitivnu poslovnu klimu i preduvjete za buduća inozemna ulaganja u Hercegbosansku županiju, kako bi ulaganja koja planira tvrtka Brilliant 3221 GmbH bilo što više. Naglašeno je i stavljanje Vlade Hercegbosanske županije i resornog ministarstva gospodarstva na dispoziciju tvrtki Brilliant 3221 GmbH za sva dodatna pitanja i nejasnoće.