IMG_9065U zajedničkoj suradnji Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije i ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres danas je u velikoj sali zgrade Vlade Hercegbosanske županije održan je radni sastanak na temu „Koordinacija i međusobna suradnja u pripremi protupožarne sezone na području Hercegbosanske županije“.

Sastanku su nazočili predstavnici Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije, ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Ureda predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uprava za šume Hercegbosanske županije i Granična policija BiH, terenski ured Zapad.

Svi sudionici su dobili zadaću za poduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara u okviru svojih nadležnosti, pri čemu je iskazana potreba za dodatnom edukacijom i upozoravanjem stanovništva o zaštiti od požara, pogotovo spaljivanje korova bez ikakvoga nadzora u ljetnim mjesecima, koje se pokazalo kao najvećim uzročnikom velikih prostornih i šumskih požara.

Svi sudionici su se usuglasili da će  poduzeti sve potrebne radnje i mjere vezane za pripremu i reagiranje za slučaj požara. Dogovorene su detaljne procedure i načini same reakcije i odgovora za slučaj požara.

U narednom periodu će se održati pojedinačni sastanci sa svim općinskim službama Civilne zaštite radi što bolje uspostave sustava koordinacija i upoznavanje s dogovorenim procedurama.

Kao dio same pripreme i provedbe svih preventivnih mjera i samog odgovora za eventualne požare najavljena je velika protupožarna vježba prekograničnoga karaktera koja će se održati krajem mjeseca svibnja, na kojoj će sudjelovati djelatnici ŠGD Hercegbosanskih šuma, Hrvatskih šuma, Vatrogasne postrojbe Sinj uz koordinaciju Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije.