Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije predvođeno predsjednikom Vlade dr. Nediljkom Rimcem boravilo je tijekom prošlog tjedna na poziv župana Osječko-baranjskog dr. sc. Vladimira Šišljagića i gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala u posjeti Osječko-baranjskoj županiji. Kako je kazao predsjednik Vlade dr. Nediljko Rimac posjeta je prvi korak u razvoju suradnje između ove dvije županije, koje u mnogome imaju sličnosti, prvenstveno iz razloga što je poljoprivreda jedna od glavnih gospodarskih grana obiju županija.

Osječko baranjski župan dr. Šišljagić u razgovoru je izrazio spremnost za uspostavu suradnje između dvije županije, a posebno za uspostavu i razvoj Centra za reprodukciju u stočarstvu pri Zavodu za hranu i veterinarstvo. Također, izražena je spremnost u transferu znanja i laboratorijske tehnologije glede proizvodnje i prerade mlijeka. Osobito je značajna spremnost Osječko-baranjske županije da sve projekte iz poljoprivrede i stočarstva Hercegbosanske županije obrade stručne službe Razvojne agencije Osječko-baranjske županije. Kako je riječ o jednoj od najuspješnijih agencija u Hrvatskoj, dogovoreno je da ustupi svoje kapacitete u pripremi razvojnih projekta Hercegbosanske županije za pretpristupne fondove EU.

Na sastanku je dogovoreno da se svi zaključci o razvoju suradnje između dvije županije pretoče u Protokol o međužupanijskoj suradnji, koji će biti pravni temelj za razvoj suradnje.

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije prihvatilo je poziv predsjednika Vlade dr. Nediljka Rimca za uzvratnu posjetu Hercegbosanske županije koja je dogovorena za 19. i 20. svibnja 2010. godine.