img_0253U prostorijama zgrade Vlade Hercegbosanske županije u petak, 09.09.2016. god., održan je sastanak na kojem je upriličeno potpisivanje dokumenata o prijenosu opreme nabavljene u okviru Projekta “ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara” koji financira Europska unija, kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina.

Nabavljena oprema za nastavak potpore rada i opremanja ekosekcija gdje je ranije, 25.01.2016. god., dodijeljena oprema za rad ekosekcija koja je uključivala: stolna računala, globus, grabljice, motike, lopate, kante, karte i nosače, eko kalendare, info panele, zidne edukativne panele, a kasnije su i dodijeljeni ormari.

Ovaj put su ekosekcijama dodijeljeni smart televizori za prezentacijske svrhe i DVD uređaji. Kako su prilikom održavanje info dana podijeljeni i edukativni video materijali, voditelji ekosekcija mogu nastaviti započete edukacije učenika i nastaviti rad u budućem razdoblju.img_0257

Oprema je nabavljena u cilju potpore eko sekcija u srednjim školama u županiji, čiji je rad predviđen projektnim aktivnostima, a iste trebaju doprinijeti postizanju glavnih ciljeva projekta i to podizanju kvalitete života u graničnom području Splitsko – dalmatinske županije, Hercegovine i Sjevero-zapadne regije kroz smanjenje rizika od prirodnih nesreća uzrokovanih šumskim požarima. Ujedno, jačanjem kapaciteta svih projektnih partnera i provedbom projektnih aktivnosti, će se omogućiti postizanje specifičnih ciljeva projekta, koji će ujedno dovesti do očuvanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, brži pristup interventnih timova požarom zahvaćenim područjima, podizanju svijesti i promicanju preventivnog djelovanja za zaštitu biodiverziteta, okoliša i ukupne kulturno povijesne baštine.

U ime ŠGD-a “Hercegbosanske šume” i u ime Ministarstva znanosti prosvjete, kulture i športa Vlade Hercegbosanske županije dokumente su potpisali Draško Brnić, predsjednik Uprave ŠGD-a “Hercegbosanske šume” i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, s ravnateljima srednjih škola s područja Hercegbosanske županije, te OŠ „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, s obzirom da u Bos. Grahu ne djeluje srednja škola.

Ministar Galić se obratio nazočnima s riječima kako je projekt već u odmakloj fazi implementacije i održani su info dani. Ostale aktivnosti idu prema planu, te kako se planiraju preostale edukacije u skorom razdoblju. Dodao je kako ovaj projekt može biti primjer drugima i izrazio želju da ih bude što više u našoj Hercegbosanskoj županiji.