U posljednje smo vrijeme sve češće svjedoci plasiranja neprofesionalnih, nekorektnih i neprovjerenih informacija koje u medijima iznose novinari željni senzacija, a da prethodno uopće nisu provjerili točnost tih informacija. Tako se u jučerašnjem članku pod naslovom „Devetogodišnja škola se uskoro ukida i vraća se osam razreda“ našlo mnoštvo netočnih informacija koje smo dužni demantirati.

Devetogodišnje osnovno obrazovanje u Hercegbosanskoj županiji uvedeno je u školskoj godini 2006./07., odlukom tadašnje Vlade od 11. svibnja 2006., na temelju zakonske obveze (Zakon o osnovnom školstvu HBŽ, 12/04, članak 6.), a unatoč dogovoru koordinacije hrvatskih ministara prosvjete da se devetogodišnje osnovno obrazovanje ne uvodi dok se ne steknu potrebni uvjeti. Roditeljska vijeća, novinari i javnost tada su šutjeli.

Četverogodišnji mandat hrvatskih ministara prosvjete u periodu 2007.- 2011. potrošen je na usklađivanje uvjeta u županijama koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, na donošenje kvalitetnog i rasterećenog Nastavnog plana i programa i općenito, na poboljšanje materijalnih uvjeta rada u osnovnim školama, kao i na stručno usavršavanje potrebnih kadrova. Prošle školske godine 2009./2010. devetogodišnje osnovno obrazovanje uvedeno je i u preostale dvije županije koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku – Zapadnohercegovačku i Županiju središnja Bosna. Danas imamo koncept usklađenog devetogodišnjeg obrazovnog sustava 1+8 i pete razrede devetogodišnjeg obrazovnog sustava u Hercegbosanskoj županiji, koji iduće školske godine prelaze u predmetnu nastavu. Početkom iduće školske godine bit će urađena i prva evaluacija prve generacije učenika u sustavu devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Stoga nam nije jasno odakle autoru članka podatci o tome da je takav sustav teško primjenjiv i da je na osiguranje potrebnih materijalnih uvjeta potrošeno ni manje ni više nego 100 milijuna konvertibilnih maraka!?

Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ nikada se nije obratilo nijedno Roditeljsko vijeće nezadovoljno konceptom devetogodišnjeg obrazovnog sustava, kao što se ni na koordinaciji hrvatskih ministara prosvjete nikada nije razgovaralo o njegovom ukidanju. Bilo bi vrlo neodgovorno i nekorektno od nas ministara sada govoriti o ukidanju školskog sustava kojeg smo zatekli na početku svojih mandata i na kojem smo predano zajednički radili četiri godine. Problemi na koje roditelji nailaze, posebno problem prijevoza djece zbog nastavnih sati stranoga jezika, nisu posljedica obrazovnog sustava, već preglomazne i neracionalne školske mreže osnovnih škola na području općina Livno i Tomislavgrad.

Stoga tvrdnja da „devetogodišnje obrazovanje ne funkcionira ni u jednom segmentu osim što šteti i djeci i predavačima, a na kraju i roditeljima“ ne stoji, pošto Roditeljska vijeća nisu ni stručna, ni kompetentna procjenjivati ni ocjenjivati devetogodišnji obrazovni sustav. Za razliku od toga, oni mnogo toga mogu učiniti na poboljšanju uvjeta rada zagovaranjem racionalizacije školske mreže osnovnih škola, čime bi se stvorili uvjeti mnogo kvalitetniji od postojećih i jednaki za svu djecu.

Priopćenje Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije
(12. travnja 2011.)