Poštovani,

dana 24. ožujka 2020. godine portal HBŽ vijesti objavio je tekst pod naslovom: ,,Predsjednik Kantonalnog odbora SDA predložio zapovijed o zabrani ulaska na područje Hercegbosanske županije“ u kojemu se između ostaloga navodi: ,,Na sjednici stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije mimo svih očekivanja, neustavnu Zapovijed o zabrani ulaska državljanina BiH na područje Hercegbosanske županije predložio je Hikmet Hodžić predsjednik Kantonalnog odbora SDA i dojučerašnji član predsjedništva SDA“ pozivajući se na pouzdani izvor ove informacije.

S obzirom da je takve tvrdnje i javnu objavu nužno potkrijepiti dokazima, koji govore u prilog vjerodostojnosti i točnosti navedene informacije, dužnost nam je reagirati i ukazati na neprofesionalnost i očitu neobjektivnost prilikom objave navedenog teksta.

Koristim priliku podsjetiti kako je Stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije spomenutu Zapovijed na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije donio isključivo temeljem prijedloga struke, a u funkciji zaštite stanovništva Hercegbosanske županije od širenja pandemije korona virusa. Ona u svojoj svrsi nije prijedlog ili proizvod mišljenja jedne osobe, odnosno člana Stožera civilne zaštite HBŽ, nego je, kako je u svim službenim i medijskim objavama ranije istaknuto, predložena kao jedna od mjera s ciljem pružanja pomoći zdravstvenom sustavu Hercegbosanske županije i sprječavanju širenja pandemije virusa COVID-19.

Posljednjih nekoliko dana svjedoci smo važnosti uloge medija, koji na ekspeditivan, racionalan i objektivan način trebaju iskazati i potvrditi svoju ulogu u društvu. Nažalost, tekstovi i objave ovakve vrste u kojima izostaju osnove novinarske profesije, prvenstveno provjera informacija, a prisutno je javno prozivanje osoba bez ikakvih dokaza, očiti su primjer zloupotrebe situacije u kojoj se nalazimo u svrhu politikantskih ideja i prikrivenih namjera. Navedenom objavom gospodin Hodžić neutemeljno je prozvan, te kao Stožer moramo reagirati na način da odbacimo sve negativne konotacije i pokušaje manipulacije javnosti, a koje dovode u pitanje njegov doprinos aktualnoj situaciji, između ostaloga i kao ministra u Vladi HBŽ i stručne osobe koja svojim dugogodišnjim djelovanjem neupitno poštuje ustavnost i zakone Bosne i Hercegovine.

Svjesni smo kako određeni naslovi kao i tekstovi donose željenu zaradu i zadovoljavaju određene interese, no određena razina profesionalnosti mora biti prioritet u svakom djelovanju. Mišljenja smo kako naše društvo, pa tako i javnost Hercegbosanske županije trenutno ima prioritetnijih stvari kojima se svi skupa moramo usmjeriti, a uredništvo i autore portala HBŽ vijesti pozivamo da slijede primjer svojih kolega, koji kao i mnogi drugi članovi naše zajednice ulažu  iznimne napore kako bismo postigli cilj kojemu svi težimo.

U svrhu istinitog informiranja javnosti očekujemo od Vas objavu ovog demantija, i podsjećamo da o svim aktivnostima i radu Stožer civilne zaštite HBŽ redovno izvještavamo putem službenih priopćenja i konferencija za medije, koji mogu poslužiti kao kvalitetna osnova Vašeg  daljnjeg profesionalnog  i objektivnog djelovanja.

 

Zapovjednik Stožera