U sklopu aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” koju realizira NVO Genesis Project iz Banjaluke u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” koji financira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP) u Bukovici kod Tomislavgrada u petak 19. lipnja održan je “Trening za nastavnike i roditelje o prevenciji nasilja”. Prethodnih dana isti treninzi održani su i u Glamoču i Tomislavgradu.

Učiteljice i nastavnice Osnovne škole ,Fra Mije Čuića” iz sela Bukovica kod Tomislavgrada, iz središnje i osam područnih škola nazočile su treningu.  Kroz interaktivnu radionicu uz aktivno sudjelovanje nazočni su mogli naučiti dodatne vještine iz komuniciranja, rješavanja konflikta kao i prevencije međuvršnjačkog nasilja.

Trening su vodili profesorica pedagogije i psihologije Azra Talić, i profesor razredne nastave Ljubiša Vasić koji su uz upoznavanje sudionica sa bitnim pojmovima, načinima nastajanja i prepoznavanja vršnjačkog nasilja bilo ono psihičko ili fizičko, prepoznavanje ‘sofisticiranih’ oblika nasilja, predstavili i nekoliko vježbi iz komuniciranja i rješavanja konflikta od kojih će učiteljice i nastavnice neke od njih moći raditi i s učenicima.

“Veoma je bitno govoriti o temi vršnjačkog nasilja i bez obzira što će mnogi možda utvrditi da ga u našoj sredini nema toliko. Ovakvi treninzi su vrlo bitni za nas nastavnice kako bismo se podsjetile na neke stvari, a neke nove naučile i primijenile”, kaže nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Marija Papić. Pedagoginja Lucija Krajina kaže kako se mnogo toga što je vidjela na radionici može primijeniti u radu s djecom.

“Korisno je i za nastavnike da znaju kako se ponašati u slučaju da se dogode  neki teži oblici nasilja, ali i da prepoznaju neke od oblika nasilja koji su prikriveni. Mi smo radili anketu u središnjoj i osam područnih škola, učenici se nisu žalili na teže oblike nasilja, uglavnom su se žalili na ruganje i neke sitnije provokacije”, kaže Lucija.

Kako je kazala Azra Talić, a sudionice su se uglavnom složile dodajući kako na primjer u planovima nema sata odjeljenske zajednice gdje bi se o tome s učenicima moglo govoriti i  kako je posljednjih godina sve manje vremena za učenje učenika vještinama komuniciranja.

“Nastavni planovi ne posvećuju dovoljno pozornosti vrlo važnoj životnoj vještini – komuniciranju, vještini čijim poznavanjem je najlakše izbjeći konfliktne situacije i rješavati slučajeve nasilja”, kaže Azra Talić.

Nakon treninga, sudionicima je podijeljen i priručnik “Učiti živjeti zajedno” kao i “Praktična primjena protokola o postupanju u slučaju nasilja u školama Hercegbosanske županije” u kojima je detaljno opisan postupak u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Opći cilj aktivnosti „Promicanja interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” je promoviranje interkulturalnog dijaloga,  inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije  nasilja među djecom u Hercegbosanskoj županiji jačanjem koncepta i razvojem odgovarajućih metoda kroz aktivno sudjelovanje svih zainteresiranih – učenika, nastavnika, roditelja  i  predstavnika Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.