Danas je održan sastanak Povjerenstva za izbor sjedišta Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanke županije na kojoj su razmatrane pristigle ponude za određivanje sjedište zavoda. Kako Općina Livno nije dostavila ponudu dogovoreno je da Povjerenstvo zatraži od općine pismeno očitovanje u roku od 30 dana o eventualnoj zainteresiranosti za sjedište Zavoda. Savjetnik ministra za veterinarstvo mr. sc. Jozo Bagarić istaknuo je da je značaj zavoda višestruk, a osnovni cilj je kontrola zdravlja životinja, higijenske i zdravstvene kakvoće hrane i namirnica animalnog podrijetla.

Osnivanjem Zavoda znatno će se unaprijediti kontrola zaraznih bolesti životinja i zoonoza, hrana na području Hercegbosanske županije. Interes za osnivanje ovakvog zavoda pokazale su i susjedne županije.

„Ponudit ćemo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju drugim županijama koje su zainteresirane za usluge zavoda. S obzirom da se prema dosadašnjim iskustvima kontrola zdravlja životinja i hrane vrši na više zavoda, objedinjavanje usluga u jednom zavodu je jeftinije i praktičnije“- kazao je Bagarić.

Bagarić je dodao da bi do kraja ove godine trebala biti završena Studija izvodljivosti, a ovisno od sjedištu zavoda izradit će se projektna dokumentacija.