Fotografija preuzeta s rtgportal.info

Dom zdravlja Tomislavgrad dobio je prvi automatski vanjski defibrilator, prvi takav uređaj u HBŽ. Uređaj je postavljen u PC Prodex, gdje je danas održana i prezentacija njegova korištenja. Svojom nazočnošću predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin iskazao je veliku podršku ovakvog projekta s nastojanjem da će ih u budućnosti biti što više na području Hercegbosanske županije.

Uz predstavnike Doma zdravlja, predvođene ravnateljicom Ivankom Živković i voditeljem projekta Josipom Tokićem, nazočio je i općinski načelnik Ivan Buntić.

Ravnateljica Doma Zdravlja Ivanka Živković kazala je kako je ovaj AVD uređaj nabavljen zahvaljujući sporazumu o suradnji koji je potpisan između Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja Tomislavgrad, s ciljem poboljšanja kvalitete rada hitne medicine.

„Primjena ovakvoga uređaja u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja je jako važna, budući da je dokazano da automatski vanjski defibrilator u značajnom broju slučajeva spašava život, a specifičnost njegove primjene je u tome što spašavanje života prije dolaska hitne medicinske pomoći obavljaju laici, ljudi bez medicinskoga znanja“, kazala je dr. Živković, dodavši da je ponosna što je prvi ovakav uređaj postavljen u HBŽ, odnosno u općini Tomislavgrad, te da je u planu nabava još nekoliko automatskih vanjskih defibrilatora.

Praktičnu primjenu ovoga uređaja okupljenima je prezentirao tehničar Doma zdravlja Mario Ljubičić, instruktor za tečaj osnovnih mjera održavanja života odraslih uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, koji je obuku prošao u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu.