Na zahtjev Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Zavod za javno zdravstvo izvršio je uzrokovanje i analizu vode u školama na području Hercegbosanske županije. Analizirano je 44 uzroka vode iz 44 osnovne i srednje škole, od kojih 20 škola vodu koristi iz seoskih vodovoda, a 17 škola ima vlastite vodovode (bunar ili čatrnja), dok se samo sedam škola vodom opskrbljuje iz gradskih vodovoda. Uzeti uzorci vode analizirani su na osnovne fizikalno-kemijske i bakteriološke parametre.
Svi ispitivani uzorci vode sa fizikalno- kemijskog stajališta odgovaraju odredbama Pravilnika higijenskoj ispravnosti vode, dok je bakteriološkom analizom utvrđeno 14 uzoraka vode koji ne odgovaraju propisima zbog koliformnih i feklanih koliformnih bakterija.
Najviše bakteriološko neispravnih uzoraka utvrđeno je u osam škola u Livnu koje vodu koriste iz mjesnih vodova. U Tomislavgradu je u pet škola otkrivena neispravna voda u školama koje imaju vlastiti vodovod (bunar, čatrnja), dok je analizom utvrđena neispravna voda u jednoj školi u Bosankom Grahovu koja je priključena na gradski vodovod.

Kako je kazao direktor Uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević rezultati su dosta loši, iako je ohrabrujuća činjenica da su nalazi po pitanju fizikalno-kemijske ispravnosti vode za razliku od bakterioloških nalaza ipak puno bolji.
„Rezultati su svakako poražavajući jer su u pitanju djeca, a ovo je samo jedan od koraka koje poduzima Uprava s ciljem zaštite zdravlja prvenstveno djece“- kazao je Kovačević.
Kovačević je dodao da će inspekcija poduzeti i sva zakonom dozvoljena sredstava, što znači da nisu isključene ni najrepresivnije mjere, za one škole koje ne postupe po rješenju inspekcije.