Upit predsjedniku Vlade HBŽ i ministru MUP-a HBŽ

0
0

Poštavni,
zašto se pri MUP-u ne formira odjel za prometno-tehnička vještačenja (kao što postoji odjel za mehanoskopiju) kada svi znamo da dnevno imamo oko tri prometne nezgode, a bez tog odjela se policijski očevidi svode na “stručno” mišljenje prometnog policajca o uzročniku nezgode, koje mišljenje se ne može i ne smije davati paušalno odn. odoka, pa što bude a nakon toga mnogi vozači-vlasnici vozila imaju problema sa prekršajnim ili kaznenim prijavama i oko naplate štete (materijalne na vozilu i nematerijalne oko povreda).
Policija u Zapisniku o očevidu (uviđaju) ne smije, iako to često ili uvijek čini, navoditi uzročnika nezgode npr. tko je imao neprilagođenu brzinu vožnje, tko je kome oduzeo prednost prolaska, tko se nije uvjerio da može neku radnju npr. skretanje lijevo ili desno odraditi a da ne ugrozi drugog sudionika u cestovnom prometu, itd. jer je to uloga i posao za vještake i sud.

Smatram da je potreban tim od minimum dva dipl.inž. (prometa i strojarstva) koji bi mogli raditi u dvije smjene, svaki sa po jednim pomoćnikom (viša prometna-strojarska ili prometni-strojarski tehničar), koji bi za potrebe tužiteljstva, suda, osig.društava izrađivali Vještva – Nalaze i mišljenja o uzrocima nezgode i o uzrocima štete, što se ne mora poklapati.

Uz pozdrav iz Livna

Dipl.-Ing. Miodrag Garić
Sudski vještak za cestovni promet i procjenu vozila i šteta (honorarni posao)

Kontakt: Email: miodraggaric2509@gmail.com
Tel. 063 – 50 26 36 i 063 – 37 10 66

  • Pitanje postavio/la Miodrag Garić prije 4 godine
0
0

Sukladno članku 13. Zakona o unutarnjem poslovima Kantona 10 (“Narodne novine Hercegbosanske županije” broj 3/02, 06/03, 11/03 i 01/05) ministar unutarnjih poslova je donio Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Kantona 10, kojim se uređuje unutarnje ustrojstvo MUP-a Kantona 10, vrste ustrojbenih jedinica i njihova nadležnost, sistematizacija radnih mjesta, rukovođenje Ministarstvom i ustrojbenim jedinicama i drugih poslova iz nadležnosti.
Navedenim pravilnikom, koji je temeljni dokument vezan za unutarnje ustrojstvo u Upravi policije i ministarstvu, nije predviđen odjel za prometno tehnička vještačenja.
Zapisnik o očevidu prometne nezgode sa elementima prekršaja, rade policijski službenici u policijskim postajama, a kontrolu rada vrši rukovodni djelatnik zadužen za promet, kod prometnih nezgoda sa nastradalim osobama zapisnike sačinjavaju policijski službenici u policijskim upravama ili Sektoru krim policije, a voditelj ekipe za očevid je tužitelj Kantonalnog tužiteljstva, sukladno članku 106. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.
Tužitelj, sukladno članku 108. navedenog Zakona, može na očevid pozvati vještaka, koji će mu pomoći u pronalaženju, osiguranju ili opisivanju tragova, obaviti potrebna mjerenja i snimanja, sačiniti skicu i fotodokumentaciju ili prikupiti druge podatke.
Dakle, formiranje Odjela za prometno tehnička vještačenja nije utemeljeno propisima koji reguliraju ovu oblast.

S poštovanjem.

Showing 1 result
Your Answer

Please first to submit.