pitanje...informacije

0
0

Poštovani,

Kada osoba na selu umre treba li zvati liječnika i kakve su daljne aktivnosti liječnika? Izlazi li na lice mjesta da konstatira uzrok smrti i izdaje li potvrdu?

  • Pitanje postavio/la Aleksandar Davidovic prije 2 godine
0
0

Poštovani,

Odredbama Pravilnika o načinu pregleda umrlih, te utvrđivanja vremena i uzroka smrti (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 79/13, 9/14) i Odluke o mrtvozorničkoj službi Hercegbosanske županije (“Narodne novine HBŽ”, broj: 2/15 i 5/15) propisano je da Pregled, utvrđivanje vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području županije obavlja doktor medicine (u daljnjem tekstu: mrtvozornik) kojeg imenuje Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije posebnim rješenjem za područje svake općine.

Kada osoba umre izvan zdravstvene ustanove potrebno je pozvati mrtvozornika koji će pregled umrle osobe obaviti, u pravilu, na mjestu smrti u roku od 12 sati nakon prijema informacije o smrti.

Nijedan umrli ne smije se pokopati dok mrtvozornik, odnosno ovlašteni doktor medicine ne obavi pregled nad njim i utvrdi uzrok smrti.

Nakon obavljenog pregleda, kad je nastup smrti utvrđen i uzrok smrti poznat, ako tijelo nije upućeno na obdukciju, mrtvozornik ispunjava Potvrdu o smrti. Nakon popunjavanja Potvrde o smrti, mrtvozornik, ispunjava Dozvolu za sahranu umrlog.

Pokop umrle osobe obavlja se na temelju dozvole za sahranu umrlog.

Odgovor je iz Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije

 

 

Showing 1 result
Your Answer

Please first to submit.