U Samostanu – duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” na Buškome jezeru u subotu je, 17. rujna, održana  znanstvena konferencija „Duvnjaci (o) Duvnu”: Energetski, poljoprivredno-stočarski, šumarski, turistički i lovno-gospodarski potencijali duvanjskoga kraja.

Konferenciju pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanske županije organizirali su Udruga „Naša baština” iz Tomislavgrada, Udruga „Stećak” iz Grabovice i Zaklada dr Franjo Nevistić iz Zagreba.

Ispred Vlade Hercegbosanske županije konferenciji su nazočili predsjednik Vlade, Draško Dalić, ministar financija, Stipan Šarac i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić.

Cilj konferencije bio je prikazati potencijale duvanjskoga kraja čijim bi se aktiviranjem popravila ekonomska, demografska, infrastrukturna, energetska, poljoprivredna, turistička i stočarska slika duvanjskoga kraja.

Na samome početku okupljene je pozdravio pokrovitelj ovoga skupa općinski načelnik Ivan Vukadin koji je zahvalio svima na dolasku i trudu, radi pomaganja svome rodnom kraju, kazavši kako će se iz znanstvenih izlaganja izvući pouke i praktični projekti.

Zaključak konferencije je kako duvanjski kraj ima budućnost i u energetskom (CHE Vrilo, vjetroelektrane) poljoprivredno-stočarskom, šumarskom, turističkom i lovno-gospodarskom potencijalu. Radovi prezentirani na ovoj konferenciji bit će tiskani i objavljeni u posebnom zborniku radova a dogovoreno je i da se za tri godine ponovno organizira sličan skup na kojem bi se sagledali ciljevi i rezultati čiji su temelji položeni upravo na održanoj konferenciji.