dravar slike.jpg1 U povodu 75. obljetnice stradanja Katoličke crkve i hrvatskog naroda na području zapadne Bosne u župnoj crkvi sv. Josipa u Drvaru jučer je, 27. srpnja, obilježen šesnaesti Dan molitvenoga sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije.

Spomen-dan uveden je 2001. i nosio je naziv „Dan drvarskih mučenika” – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika koji su se vraćali s hodočašća iz Knina, a  od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije”.

Svetu misu predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u zajedništvu s mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i svećenicima.dravar slike

„Mi smo katolici! Stoga neka oprost i molitva bude naša osveta, što nikako ne znači da se time na građansko pravnom području nadležne vlasti oslobađa od obveze da konačno primijene zakon protiv počinjenoga zla i isprave nanesene nepravde. Ovdje smo danas i zato da, kao vjernici, među stradalnicima Banjolučke biskupije pokušamo otkriti primjere, koje bismo mogli istaknuti kao vrijedne ljudskoga divljenja i kršćanskoga nasljedovanja zbog njihova kreposnoga ili čak svetačkoga ponašanja, usprkos teškim izazovima i velikim opasnostima trenutka, u kojemu su se našli”, rekao je mons. Vukšić u svojoj prigodnoj propovijedi.

Nakon Svete mise izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće pred spomen-križem poginulih hrvatskih branitelja. U ime Vlade Hercegbosanske županije vijenac su položili predsjednik Vlade, Draško Dalić, ministar unutarnjih poslova, Darinko Mihaljević i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić.