IMG_9639 Drugog dana službene posjete Bosni i Hercegovini, ministar znanosti, obrazovanja i športa u Vladi Republike Hrvatske, Predrag Šustar, boravio je danas u Tomislavgradu.

Prvog dana posjete ministar Šustar je proveo u Mostaru gdje je održao sastanak s ministrom znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petrom Galićem i ostalim ministrima članovima koordinacije ministara obrazovanja koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u Federaciji BiH. Na sastanku se razgovaralo o usklađivanju obrazovnog sustava i korištenju iskustava kao i o stručnoj pomoći Hrvatske u uspostavi međužupanijskog Zavoda za odgoj i obrazovanje za četiri županije u BiH u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku. Nakon sastanka ministar Šustar je posjetio Filozofski fakultet, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišnu bolnicu u Mostaru, Medicinski fakultet i na koncu, prvi dan radne posjete BiH, završio razgovorom s don Željkom Majićem, generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske biskupije.

Drugi dan službene posjete BiH Šustar je započeo radnim sastankom s načelnikom općine Tomislavgrad, Ivanom Vukadinom, nakon čega su svi zajedno u pratnji dvaju ministara u Vladi Hercegbosanske županije, Petrom Galićem i Stipanom Šarcem, posjetili školu djece s poteškoćama u razviju CeIMG_9746ntar „Nova Nada“ u Kovačima, čiju je izgradnju u većoj mjeri financirala Vlada Republike Hrvatske. Tom prigodom ministar Šustar je kazao kako je impresioniran načinom kojim je donirani novac Vlade Republike Hrvatske uložen i na pravi način oplemenjen.

Nakon toga, delegacija se uputila u franjevački samostan u Tomislavgradu gdje je posjetila uredništvo katoličkog lista „Naša ognjišta“, te osnovnu školu Ivana Mažuranića u kojoj su učenici i nastavnici priredili prigodan program povodom posjete ministra Šustara.

Ministar ŠustIMG_9755ar je iskoristio ovu priliku kako bi održao kratki sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola s područja Hercegbosanske županije. Na sastanku je kazao kako se u Hrvatskoj radi na cjelovitoj kurikularnoj reformi i kako oni u ministarstvu pozorno promatraju devetogodišnji obrazovni sustav koji se provodi u Hercegbosanskoj županiji i drugim županijama u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku. „Cilj je uspostaviti što bolju koordinaciju kako bi prenošenjem iskustava ostvarili uzajamnu pomoć u provođenju reforme školstva“, kazao je Šustar, te dodao kako su oni ovdje vidjeli puno toga što njima u Hrvatskoj može biti od iznimne koristi.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Petar Galić, izrazio je zahvalnost kolegi iz Hrvatske Vlade na posjeti i kazao kako je načelniku Vukadinu i njemu bilo iznimno zadovoljstvo ugostiti ovako uvaženog ministra i njegovo izaslanstvo u Tomislavgradu i Hercegbosanskoj županiji.

Na koncu ove službene dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, odnosno gradovima Mostaru i Tomislavgradu, ministar Šustar iskoristio je prigodu i posjetio NK Tomislavgrad.

FOTOGALERIJA