Poštavni,
zašto se pri MUP-u ne formira odjel za prometno-tehnička vještačenja (kao što postoji odjel za mehanoskopiju) kada svi znamo da dnevno imamo oko tri prometne nezgode, a bez tog odjela se policijski očevidi svode na “stručno” mišljenje prometnog policajca o uzročniku nezgode, koje mišljenje se ne može i ne smije davati paušalno odn. odoka, pa što bude a nakon toga mnogi vozači-vlasnici vozila imaju problema sa prekršajnim ili kaznenim prijavama i oko naplate štete (materijalne na vozilu i nematerijalne oko povreda).
Policija u Zapisniku o očevidu (uviđaju) ne smije, iako to često ili uvijek čini, navoditi uzročnika nezgode npr. tko je imao neprilagođenu brzinu vožnje, tko je kome oduzeo prednost prolaska, tko se nije uvjerio da može neku radnju npr. skretanje lijevo ili desno odraditi a da ne ugrozi drugog sudionika u cestovnom prometu, itd. jer je to uloga i posao za vještake i sud.

Smatram da je potreban tim od minimum dva dipl.inž. (prometa i strojarstva) koji bi mogli raditi u dvije smjene, svaki sa po jednim pomoćnikom (viša prometna-strojarska ili prometni-strojarski tehničar), koji bi za potrebe tužiteljstva, suda, osig.društava izrađivali Vještva – Nalaze i mišljenja o uzrocima nezgode i o uzrocima štete, što se ne mora poklapati.

Uz pozdrav iz Livna

Dipl.-Ing. Miodrag Garić
Sudski vještak za cestovni promet i procjenu vozila i šteta (honorarni posao)

Kontakt: Email: miodraggaric2509@gmail.com
Tel. 063 – 50 26 36 i 063 – 37 10 66